Három új gyalogosátkelő épül a nyáron a Nyugati térnél

Budapest, 2023. június 19. – Akadálymentesen körbejárható lesz a felszínen a Nyugati tér annak köszönhetően, hogy a Fővárosi Önkormányzat törekvéseihez kapcsolódva három új – jelzőlámpával szabályozott – gyalogos-átkelőhelyet létesít a csomópontban a Budapest Közút Zrt. Az Újjáéledő sugárutak városfejlesztési koncepció keretében zajló munkák június 19-én, hétfőn kezdődtek, és tervezetten két hónapig tartanak.

Nyugati tér.

Újabb jelentős fővárosi csomópont válik akadálymentessé: a Budapest Közút Zrt. a Fővárosi Önkormányzattal együttműködve három új gyalogos-átkelőhelyet létesít a Nyugati téri csomópontban. Ennek köszönhetően az arra közlekedők

a Nagykörúttal párhuzamosan a Bajcsy-Zsilinszky utat és a Váci utat, valamint

a Szent István körutat keresztezve is jelzőlámpás, hangjelzéssel kiegészített zebrát vehetnek majd igénybe.

Nyugati tér, térkép

(A térképre kattintva nagyobb méretben jelenik meg a grafika)

 

Az átkelők építése június 19-én, hétfőn kezdődött, és előreláthatólag két hónapig tart. A kivitelező szakemberei kialakítják a csomópontban a kapcsolódó kerékpáros-infrastruktúrát is, megvalósítva a Bajcsy-Zsilinszky úti és a kialakítás alatt lévő, védett Váci úti kerékpáros-útvonal összekötését.

 

Esélyteremtő Budapest: akadálymentes fővárosi csomópontokat!

A Nyugati téri beruházás hozzájárul ahhoz, hogy csökkenjenek a közlekedési veszélyek, élhetőbb legyen a forgalmas köztér, amelyet a babakocsival, illetve a nagyobb csomaggal közlekedők, valamint a mozgásukban korlátozottak is akadálymentesen körbejárhatnak a felszínen.

A Blaha Lujza tér felújításakor is kiemelt szerepet kapott az akadálymentesítés: a Budapesti Közlekedési Központ összesen három új gyalogátkelőt létesített a Rákóczi út és a Nagykörút kereszteződésében, így az minden irányban akadálymentesen átjárható a felszínen.

Blaha Lujza tér.

Mindezeken kívül számos forgalmas fővárosi csomópontban biztosítva van már az akadálymentes felszíni közlekedés: új gyalogátkelők létesültek Újpest-központnál, a Lehel térnél, a Dózsa György út és Váci út csomópontjában, illetve a Nagyvárad téren is. A fővárosi közösségi költségvetésen nyertes fejlesztési ötletek alapján többek között az Astoriánál, a Rákóczi úton a Kazinczy utca és a Szentkirályi utca között, valamint az Örs vezér terénél a Kerepesi úton gazdagodhat további új gyalogos-átkelőhelyekkel Budapest.

 

Újjáéledő sugárutak

Az M3-as metróvonal felújításának befejezésével új szakaszába lépett az Újjáéledő sugárutak városfejlesztési koncepció megvalósítása. A felújított metró és az évek óta alacsonyabb gépjárműforgalom most lehetőséget ad arra, hogy a belvárosi „autópályák” helyett újjáéledjenek az egykor szebb napokat látott sugárutak. A feleslegessé váló buszsávok átalakításával egyszerre cél, hogy kisebb legyen a belváros forgalmi terhelése, hogy biztonságosan lehessen kerékpározni az Üllői út és a Váci út mentén, illetve hogy csökkenjen a torlódás mértéke a belvárosban. A Nyugati téri gyalogátkelők kialakítása is szorosan kapcsolódik ehhez az átfogó városfejlesztési koncepcióhoz.

A BKK a munka előrehaladtával változó forgalmi rendről folyamatosan tájékoztatja ügyfeleit. A társaság az átalakítás befejezéséig a fővárosban közlekedők türelmét kéri.