Biztonságosabb környezet fogadja ősztől a közlekedőket négy budapesti iskolánál

Budapest, 2023. június 21. Biztonságos környezet kialakítását tűzte ki célul négy budapesti iskola körül a Budapesti Közlekedési Központ, a kerületi önkormányzatokkal, a Budapest Közúttal és az adott iskolákkal együttműködve. A gyermekek védelmét szolgáló programot egyelőre csak kísérleti jelleggel indítja el a BKK idén nyáron, kedvező tapasztalatok esetén pedig később több fővárosi intézmény közelében is folytatódna a projekt.

Gyalogosátkelő, illusztráció.

Általános tapasztalat városszerte, hogy bizonyos közlekedési szituációk az iskolák környékén, elsősorban a diákok életkorából adódó sajátosságok – alacsonyabb látási magasság, nehezebb észlelhetőség – miatt különösen veszélyesek lehetnek. Ezért a BKK Biztonságos iskolautcák néven új projektet indít, amelyben olyan egységes forgalomtechnikai irányelveket határozott meg, amelyek az oktatási intézmények környezetében zajló közlekedési fejlesztéseknél figyelembe veszik a kiskorúak speciálisabb helyzetét.

A biztonságosabb közlekedés érdekében a BKK első lépésben, tesztjelleggel négy budapesti iskola környékén módosítja a forgalmi rendet, pl.: a sebesség csökkentésével, a szabálytalan parkolás rendezésével, a gyalogátkelőhelyek beláthatóságának biztosításával stb. Az iskola környezetében közlekedők számára egy egyedi figyelemfelhívó jelzést is kihelyeznek, amely egyértelművé teszi, hogy az adott területen különös figyelemmel kell közlekedni. A projekt az infrastruktúrát érintő beavatkozásokon túl egyéb szolgáltatás és szemléletformálás célú intézkedésekkel is kiegészül majd.

Infografika.

 

A BKK a kerületi önkormányzatokkal közösen az alábbi négy iskolát választotta ki a kísérleti projekt helyszínének:

IV. kerület, Karinthy Frigyes Magyar–Angol Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola

IV. kerület, Megyeri Úti Általános Iskola

X. kerület, Kőbányai Harmat Általános Iskola

XVII. kerület, Újlak Utcai Általános, Német Nemzetiségi és Magyar–Angol Két Tanítási Nyelvű Iskola

 

A felsorolt iskolák környezetének átalakítása tervek szerint a következő tanévre megvalósul, azonban a fejlesztésektől függetlenül a BKK arra kéri a közlekedőket, hogy az oktatási intézmények közelében mindig fokozott figyelemmel, körültekintően közlekedjenek.