Régi idők járművei a budapesti utcákon – május első hétvégéjén indul a nosztalgiaszezon a fővárosban

Budapest, 2023. május 5. Májustól hétvégenként visszatérnek a nosztalgiajáratok a főváros útjaira és vágányaira. Május 6-ától, szombattól a Duna mindkét partján lehet villamosozni, hamarosan pedig az elmúlt évtizedek közúti járművei is bemutatkoznak: még a nyár előtt kigördülnek a garázsból a nosztalgiabuszok, és a pesti utcák képét hosszú éveken át meghatározó trolival is utazhatnak az érdeklődők.

Több nosztalgiajárat is közlekedik Budapesten 2023 májusától: az N2-es nosztalgiavillamos minden szombaton a 2-es villamos vonalán, a Közvágóhíd és a pesti belváros között a Jászai Mari térig (május 6-án forgalmi okok miatt a Kossuth Lajos térig), a világ egyik legszebb villamosvonalán közlekedik. Az N19-es villamosok május 7-én, vasárnap indulnak: a Deák Ferenc tér és Óbuda között közlekednek, de a Szent Gellért teret is útba ejtik a sokéves járművek. Idén is kigördül a budapesti sínekre a bengáli villamosok egyik első képviselője, az N18-as: a Csóka utca és a Szent János Kórház között a hatvanas évek hangulata elevenedik meg a vágányokon, május végén pedig Hűvösvölgybe is indul nosztalgiavillamos az N56-os vonalon.

A villamosok mellett szerepet kapnak a gumikerekű járművek is. Május 13-tól jár az N109-es busz a Margit hídon és az Erzsébet hídon át körjáratként a Batthyány tér és Deák Ferenc tér érintésével, de május 20-tól Óbudán is visszatekerhetjük egy kicsit az idő kerekét az N160-as buszon. Mindkét vonalon olyan járművekkel találkozhatunk, amelyek több évtizeden át koptatták a budapesti aszfaltot vagy kockaköveket.

Egy trolikülönlegességgel is találkozhatnak az érdeklődők ebben a hónapban: az egyedi, a fővárosban közlekedő járművek piros színétől eltérő sárga fényezést viselő magyar gyártmányú Ikarus 260T trolibusszal is lehet utazni.  Május 21-én az első pesti trolibusz vonalán, az N70-es járaton, a Kossuth Lajos tér és az Erzsébet királyné útja, aluljáró között találkozhatunk a járműritkasággal.

 

Matuzsálemi korú járművek kicsiknek és nagyoknak

A fővárosban már 2009 óta élvezhetik a BKK ügyfelei a nosztalgiajáratokat. Budapest városképéhez tartoznak szervesen ezek a szépkorú járművek is. Útikönyvekben, turisztikai cikkekben, szuveníreken egyaránt feltűnnek a jellegzetes régi járművek, de számos nemzetközi filmben is találkozhattunk már az ikonikus villamosokkal, buszokkal vagy trolikkal. Rajtuk utazni kedvelt program a kisgyermekes családok, illetve a külföldi vagy a vidékről Budapestre látogató turisták körében, de a fővárosban élők ugyanúgy örömmel fogadják a matuzsálemi korú, hangulatos járműveket.

 

Bátran kérdezze a vezetőt vagy a kalauzokat!

A nosztalgiaközlekedés jóval több, mint egyszerű közlekedési szolgáltatás: időutazás, amely egyszersmind szerethetővé és élménnyé teszi a közösségi közlekedést. A járművek vezetői és a kalauzok olyan válogatott személyzet tagjai, akik a munkájuk elvégzése mellett lelkesen és kedvesen beszélgetnek az utasokkal, mesélnek a régi járművekről. Az érdeklődők jegyet lyukaszthatnak, sőt a végállomáson akár csengethetnek is a villamosok csengőjével.

A nosztalgiajáratokat nosztalgia vonal- vagy napijeggyel lehet igénybe venni, amelyek elővételben megvásárolhatók a BKK ügyfélközpontjaiban, pénztáraiban, valamint elérhetők a nosztalgiajáratok személyzeténél is.

További részletek a BKK oldalán találhatók.