Így jár az M3-as metró ezen a hétvégén

Budapest, 2023. május 5. Néhány hét múlva véget ér az M3-as metró felújítása, május 22-től már minden nap, minden állomáson megállnak a szerelvények. Ezen a hétvégén, május 6-án és 7-én olyan munkákat végeznek el az alagútban, amelyek mellett nem tartható fenn a metró folyamatos közlekedése, ezért szombaton és vasárnap csak Újpest-központ és a Göncz Árpád városközpont között jár a metró, a Göncz Árpád városközpont és Kőbánya-Kispest között az M3-as pótlóbusszal lehet utazni. A Népligetnél és a Göncz Árpád városközpontnál elbontják a metrópótlás miatt kialakított ideiglenes forgalomtechnikai létesítményeket, ezért ezeken a helyeken május 9-től kis mértékben módosul a csomópontokat érintő éjszakai járatok közlekedése.

Május 6-án, szombaton és május 7-én vasárnap az M3-as metró a Göncz Árpád városközpont és Újpest-központ között jár, a Göncz Árpád városközpont és Kőbánya-Kispest között a buszsávban haladó M3-as metrópótló busszal lehet utazni.

Ezeken a napokon a Lehel tér és a Nagyvárad tér is elérhető a Göncz Árpád városközpont és Kőbánya-Kispest között közlekedő M3-as pótlóbuszokkal, ezért az M14-es és az M30-as állomáspótló járatok nem közlekednek, viszont a 34-es és a 106-os buszok – a hétköznapokkal megegyezően – a Göncz Árpád városközpont helyett a Lehel térig járnak.

 

 

Változás az éjszakai járatok közlekedésében a Göncz Árpád városközpontnál és a Népligetnél

Az M3-as metró felújítása miatt kialakított ideiglenes forgalomtechnikai létesítményeket elbontják a Népligetnél és a Göncz Árpád városközpontnál, ezért május 9-én, kedd estétől kis mértékben változik a 914-es, a 914A, a 950-es és a 950A éjszakai autóbuszok útvonala.

Az Üllői úton közlekedő éjszakai járatok a városközpont felé nem térnek be a Népligetbe, ezért az Üllői úton, a Könyves Kálmán körút kereszteződése előtt található megállóban állnak meg a buszok. A Határ út felé változatlanul a népligeti Hell Miksa sétányon található megállót érintik a járatok.

A Göncz Árpád városközpontál Újpest felé a Róbert Károly körúton, az aluljáró lépcsőjéhez legközelebb eső megállóban lehet felszállni a 950-es és a 950A éjszakai járatokra. A városközpont felé a Váci úton, a Róbert Károly körút kereszteződésénél változatlanul mindkét oldalon (a csomópont előtt az M3-as metrópótló megállójában, illetve utána az Árbóc utca kereszteződése előtt is) megállnak az éjszakai járatok.

 

 

Hamarosan véget ér a felújtás

Az M3-as metró felújítása 2017 őszén kezdődött el. Az öt és fél éve tartó rekonstrukció során teljesen megújult a metróvonal infrastruktúrája: többek között új vágányokat és kitérőket építettek be, kicserélték a biztosítóberendezéseket, és szigetelték az alagutakat is.

A felújítás során minden állomás és megálló új külsőt és belsőt kapott, valamint nagy hangsúlyt fektetnek az akadálymentesítésre is. Ennek keretében lifteket és ferdepályás felvonókat építettek be, hogy a mozgásukban korlátozottak is tudják használni a metrót, illetve taktilis jelekkel segítik a látásukban korlátozottak közlekedését.

Az ország legforgalmasabb vasútvonalának számító M3-as metró felújítása a Nagyvárad tér és a Lehel tér állomások megnyitásával befejeződik. Május 22-től már minden nap a teljes vonalon közlekednek a szerelvények, és az összes állomást használhatják az utasok.  A rekonstrukció befejezése után szinte egy vadonatúj metrót kapnak vissza a budapestiek és a fővárosba látogatók.