Ezen a hétvégén is visszautazhatunk az időben a nosztalgiajáratokkal

Budapest, 2023. május 12. Ezen a hétvégén ismét előbújnak a kocsiszínekből az elmúlt évszázad muzeális járművei: május 13-án és 14-én közlekednek a nosztalgiajáratok a fővárosban. Ezúttal az előző század első felébe, a hatvanas és a nyolcvanas évekbe utazhatunk vissza a különleges járművekkel.

 

A XX. század elejétől közlekedett a fővárosban a BKVT S típusú villamosa, amely csaknem száz esztendeje kapta mai formáját. A 1820-as pályaszámú villamos május 13-án, szombaton a Jászai Mari tér és a Közvágóhíd között az N2-es vonalon, vasárnap pedig a Deák Ferenc tér és Katinyi mártírok parkja között – ezen a hétvégén a Krisztina körúton – közlekedő N19-es nosztalgiavonalon jár.

A hatvanas évek merész forma- és színvilágát idézi meg szombaton a budai síneken az elefántcsont-meggypiros színű, 1961-ben gyártott, és eredeti állapotára visszaalakított egyirányú Bengáli villamos. A különleges járművel május 13-án, szombaton az N18-as vonalon, a Csóka utca és a Szent János Kórház között utazhatnak az érdeklődők.

Az utakon ezúttal a nyolcvanas évek elevenednek meg, egészen pontosan 1987: a tévében elindul a Szomszédok, világörökségi helyszín lesz a pesti Duna-part, a hollókői ófalu, és ebben az évben megjelenik a fővárosi utcákon az Ikarus 415-ös típusú autóbusz is. Május 13-án, szombaton az N109-es körjáraton, a Batthyány térről induló és a Deák Ferenc teret is érintő vonalon találkozhatunk az évtizedekig jellemző busztípus eredetire visszaállított példányával.

 

Matuzsálemi korú járművek kicsiknek és nagyoknak

A fővárosban már 2009-től élvezhetik a BKK ügyfelei a nosztalgiajáratokat. Budapest városképéhez tartoznak szervesen ezek a szépkorú járművek is. Útikönyvekben, turisztikai cikkekben, szuveníreken egyaránt feltűnnek a jellegzetes régi járművek, de már számos nemzetközi filmben szintén találkozhattunk az ikonikus villamosokkal, buszokkal vagy trolikkal. Rajtuk utazni kedvelt program a kisgyermekes családok, illetve a külföldi vagy a vidékről Budapestre látogató turisták körében, de a fővárosban élők ugyanúgy örömmel fogadják a matuzsálemi korú, hangulatos járműveket.

 

Bátran kérdezze a vezetőt vagy a kalauzokat!

A nosztalgiaközlekedés jóval több, mint egyszerű közlekedési szolgáltatás: időutazás, amely egyszersmind szerethetővé és élménnyé teszi a közösségi közlekedést. A járművezetők és a kalauzok olyan válogatott személyzet tagjai, akik a munkájuk elvégzése mellett lelkesen és kedvesen beszélgetnek az utasokkal, mesélnek a régi járművekről. Az érdeklődők jegyet lyukaszthatnak, sőt a végállomáson akár csengethetnek is a villamosok csengőjével.

A nosztalgiajáratokat nosztalgia vonal- vagy napijeggyel lehet igénybe venni, amelyek elővételben megvásárolhatók a BKK ügyfélközpontjaiban, pénztáraiban, de elérhetők a nosztalgiajáratok személyzeténél is.

További részletek a BKK oldalán találhatók.