A hétvégén ismét megnyílik a Pesti alsó rakpart

Budapest, 2023. május 5. – Május 6-án és 7-én újra szabad a Pesti alsó rakpart a mozogni és a kikapcsolódni vágyók előtt. A rakpartszakaszt a Margit híd és az Erzsébet híd közelében lévő Irányi utcai lehajtó között lehet autómentes környezetben használni. A Fővárosi Vízművek folyamatosan dolgozik a város egyik elöregedett ivóvíz-főnyomócsövének cseréjén; a Duna-parti munkák a Széchenyi István tér villamosmegállónál érintik a hétvégi rakpartnyitás helyszínét. A BKK kéri az arra járókat, hogy fokozottan figyeljenek, amikor elhaladnak az elkerített munkagödör mellett.

Hétvégi rakpartnyitás.

Folytatódik a népszerű hagyomány: a pihenni, mozogni vagy edzeni vágyók május 6-án és 7-én, szombaton és vasárnap birtokukba vehetik a Pesti alsó rakpartot a Margit híd és az Erzsébet híd közelében lévő Irányi utcai lehajtó között.

A teljes szélességében megnyitott rakpart lehetővé teszi, hogy a budapestiek és az idelátogatók csendes, nyugodt, gépjárműforgalomtól mentes környezetben élvezzék Budapest egyik legszebb, világhírű panorámával büszkélkedő területét.

Hétvégi rakpartnyitás, térkép.

 

Csőfektetési munka és futóverseny érinti a helyszínt

A Fővárosi Vízművek május 5-én, péntek késő estétől tervezetten szombat délutánig ivóvízfőnyomócső-fektetést és -helyreállítási munkát végez a rakpartnyitás helyszínén. A munkavégzés idejére a Széchenyi István tér villamosmegálló melletti gyalogos-átkelőhely Duna felőli oldalát elkeríti a biztonságos rakparthasználat biztosítása érdekében. A BKK kéri az arra közlekedőket, hogy fokozottan figyeljenek, amikor a munkaterület mellett elhaladnak.

Széchenyi István téri zebra, térkép.

Május 7-én, vasárnap délelőtt lesz a „19 év – 19 km” EU-s futás, amelynek útvonala – a Margit híd és a Garibaldi utcai lehajtó között – érinti a rakpartnyitás helyszínét. A fővárosi közlekedésszervező azt tanácsolja az arra járóknak, hogy vegyék figyelembe a szervezők kéréseit: ha közelednek a futóverseny résztvevői, hagyják el az útpályát, és fokozottan figyeljenek a saját maguk, valamint mások testi épségére.

A futóverseny miatt a 15-ös busz a Boráros tér felé a hajnali óráktól várhatóan 14:00-ig a Kossuth Lajos tér és a Petőfi tér között módosított útvonalon, az Alkotmány utca–Bajcsy-Zsilinszky út–Apáczai Csere János utca útvonalon jár, nem érinti a Széchenyi utca, a Zrínyi utca és a Dorottya utca (Vörösmarty tér M) megállókat.

 

Így lehet megközelíteni a bejárható útszakaszt

A rakpartnyitás megközelítése, térkép.

A Margit híd és az Irányi utcai lehajtó közötti útszakaszra a péntekről szombatra virradó éjszakától vasárnap este 11 óráig nem hajthatnak be gépjárművel. A déli irányú közúti forgalom az Irányi utcai lehajtón térhet le a rakpartra; a Közraktár utcától északi irányba közlekedők a Havas utcánál hagyhatják el azt.

Az Erzsébet híd (Irányi utca) és a Közraktár utca között nem szabad az útpályán gyalogolni. A megnyitott rakpartszakaszt déli irányból az alsó rakpart járdáján vagy a felső rakparton közlekedő villamosokkal lehet megközelíteni.

Az Erzsébet híd pesti hídfőjétől érkezők a Március 15. tér villamosmegállóból déli irányba sétálva érik el a rakpartnyitás helyszínét.

Teljes átadásáig a Lánchíd és a kapcsolódó járdaszakaszok továbbra is munkaterületnek számítanak, emiatt a megnyitott pesti rakpartszakaszon közlekedők a Széchenyi István térnél letérve az ajánlott gyalogosútvonalat használhatják; erre a kihelyezett tájékoztatók is figyelmeztetnek.

A rakpartnyitás megközelítése, térkép.