A 15-ös buszon is lehet kerékpárt szállítani május közepétől

Budapest, 2023. május 9. – Újabb vonallal bővül a kerékpárszállítási lehetőség a fővárosban: május 13-tól, szombattól a Boráros tér és a Gyöngyösi utca között közlekedő, a belvárost átszelő 15-ös autóbuszra kerékpárt is felvihetnek a BKK ügyfelei. Egy járművön egyszerre egy kerékpár szállítható, a lehetőséget külön piktogram jelzi az érintett buszokon.

 

A Belső-Ferencváros és Angyalföld északi része között, a belvároson át közlekedő 15-ös buszon is lehet kerékpárt szállítani május 13-tól, szombattól. Ez a lehetőség  leginkább speciális helyzetekben jelenthet megoldást. Ilyen például, ha valaki defektet kap, műszaki hiba lép fel, vagy ha hirtelen megváltozik az időjárás. Számos autóbuszon és villamosvonalon lehet ma már kerékpárt szállítani Budapesten, a visszajelzések szerint az utasok örülnek a funkciónak.

Egy járművön egyszerre egy kerékpár szállítható. A kerékpárt az utazás idejére biztonságosan rögzíteni kell az erre kijelölt helyen. Mivel ez a rész megegyezik a babakocsik és a kerekesszékesek számára fenntartott területtel, ezért a Budapesti Közlekedési Központ azt kéri a kerékpárt szállító ügyfeleitől, hogy legyenek előzékenyek a kisgyermekkel utazó vagy a mozgásukban korlátozott utastársaikkal és szükség szerint adják át nekik a helyet. A járművezető zsúfoltság esetén megtilthatja a kerékpárszállítást, ebben az esetben meg kell várni a következő autóbuszt. A kerékpárszállításra kijelölt járműveket piktogram különbözteti meg.

 

Kerékpárral a BKK járatain

Az elmúlt években folyamatosan növekszik a kerékpárral közlekedők száma Budapesten: napról napra egyre többen használják mind a MOL Bubi bringákat, mind a saját tulajdonú bicikliket. A Budapesti Közlekedési Központ támogatja a XXI. századi, környezetkímélő közlekedési módokat: több autóbusz- és villamosjáraton, a D14-es kompon, valamint a HÉV-en is lehet kerékpárt szállítani.

Azok számára, akik rendszeresen nagyobb távolságot tesznek meg a városban, és a kerékpárt a közösségi közlekedéssel kombinálnák, elsősorban a B+R parkolók, illetve a MOL Bubi közbringa-szolgáltatás használatát javasolja a BKK, mivel a buszokon és villamosokon járművenként csak egy kerékpár szállítható.

Kerékpárt szállítani egy vonal- vagy gyűjtőjegy érvényesítésével lehet (a HÉV-en a kerékpár számára váltott vonaljegy a teljes vonalon érvényes). A kerékpárszállítás díján kívül természetesen az utazás díját is ki kell fizetni, aki bérlettel utazik, vagy díjmentes utazásra jogosult, az a kerékpár szállítására jegy helyett kerékpárbérletet is használhat. Az értékesítési helyszínek térképes keresője a BKK Pontkereső oldalán található meg.