Kerékpárszállítási lehetőséget tesztelnek az egyik CAF-villamoson

Budapest, 2023. április 28. Újabb kerékpárosbarát fejlesztés kapott szabad jelzést Budapesten: több éves előkészítő munka után engedélyt kapott a hatóságtól az alacsonypadlós CAF-villamosok kerékpárszállításra is alkalmas prototípusa. A szerelvénnyel április 27-től az 1-es villamos vonalán lehet találkozni. Amennyiben beválik a fejlesztés, valamint az anyagi forrás is rendelkezésre áll, több CAF-szerelvényen is megteremthetik a kerékpárszállítás feltételeit a jövőben.

A fővárosi egyik leghosszabb villamosvonalán, a Kelenföldet Óbudával a Hungária körúton összekötő 1-es villamos vonalán jár április 27-től az a több mint 50 méter hosszú alacsonypadlós CAF-villamos, amely egy kisebb belső átalakítás után már kerékpárszállításra is alkalmas. Az 1-es villamos vonalán jelenleg – a frissen átalakított CAF-szerelvény mellett – a hétköznaponként közlekedő Tatra villamosokon lehet kerékpárt szállítani.

A kerékpárszállításra is alkalmas rész a 2101-es pályaszámú villamos egyik középső egységében található.  A prototípus járművön egyszerre csak egy kerékpár szállítható, a biciklit pedig a villamosra felszerelt konzolhoz kell rögzíteni. A kerékpárszállítással kapcsolatos tudnivalókról részletesen a BKK oldalán lehet tájékozódni.

Amennyiben a prototípus beváltja a hozzá fűzött reményeket, és az anyagi források is rendelkezésre állnak, az elkövetkezendő időszakban még több CAF-villamoson alakíthatják ki a kerékpárszállítási lehetőséget.

 

Kerékpárral a BKK járatain

Az elmúlt években folyamatosan növekszik a kerékpárral közlekedők száma Budapesten: napról napra egyre többen használják mind a MOL Bubi bringákat, mind a saját tulajdonú bicikliket. A Budapesti Közlekedési Központ támogatja a XXI. századi, környezetkímélő közlekedési módokat: több autóbuszjáraton, a Tatra villamosokon, valamint a HÉV-en is lehet kerékpárt szállítani.

A buszon vagy villamoson történő kerékpárszállítás elsősorban speciális helyzetekben lehet előnyös. Ilyen például, ha valaki defektet kap, vagy ha hirtelen megváltozik az időjárás. De azoknak sem kell lemondaniuk a kerékpározás lehetőségéről, akik idősebbek, vagy kisgyerekkel közlekednek.

Azok számára, akik rendszeresen nagyobb távolságot tesznek meg a városban, és a kerékpárt a közösségi közlekedéssel kombinálnák, elsősorban a B+R parkolók, illetve a MOL Bubi közbringa-szolgáltatás használatát javasolja a BKK, mivel a buszokon és villamosokon járművenként csak egy kerékpár szállítható.

Kerékpárt szállítani egy vonal- vagy gyűjtőjegy érvényesítésével lehet (a HÉV-en a kerékpár számára váltott vonaljegy a teljes vonalon érvényes). A kerékpárszállítás díján kívül természetesen a személyszállítás díját is ki kell fizetni, aki bérlettel utazik, vagy díjmentes utazásra jogosult, az a kerékpár szállítására jegy helyett kerékpárbérletet is használhat. Az értékesítési helyszínek térképes keresője a BKK Pontkereső oldalán található meg.