Átszállás nélkül Pestről a Svábhegyre

Budapest, 2023. április 28. – Május 1-jétől közvetlen járat köti össze a belvároson keresztül a XII. és a XIII. kerületet. Hétköznap 210-es jelzéssel a Gyöngyösi utca és a Svábhegy, hétvégén és ünnepnapokon 210B jelzéssel a Gyöngyösi utca és a Normafa között új buszjárat közlekedik. A buszok Angyalföld és a Királyhágó tér között a 105-ös, onnantól a 212-es busszal járnak közös útvonalon. A fejlesztésnek köszönhetően az M3-as metróról átszállva is könnyebben megközelíthetők a XII. kerület hegyvidéki területei. A 210-es, illetve hétvégén és ünnepnapokon a 210B busz a jelenlegi tesztidőszak alatt autómentes Lánchídon át közlekedik, ahol a korábban jellemző dugók nélkül, kiszámíthatóan haladhatnak a közösségi közlekedés járművei.

BKK busz, illusztráció.

A budai hegyvidéki területeknek, így a Svábhegy és a Normafa térségének közösségi közlekedési kapcsolatait is fejleszti idén tavasszal a XII. kerületi Önkormányzattal való egyeztetést követően a BKK: a május 1-jén induló 210-es és 210B buszjárattal a hegyvidéki területekről gyorsan és közvetlenül elérhetővé válik a belváros és az M3-as metró vonala. Hétköznap 210-es jelzéssel a Svábhegyről, hétvégén és ünnepnapokon pedig 210B jelzéssel a Normafától új járat közlekedik a pesti belvároson, a többi között a Deák Ferenc téren keresztül a Gyöngyösi utcához. Az új járatnak köszönhetően Pest felől egyszerűbben elérhetővé válnak a XII. kerületben található közkedvelt turisztikai célpontok, például a Normafa, a Széchenyi-hegy, vagy kis kirándulással a János-hegy környéke.

Az újonnan induló buszjárat az Istenhegyi úton, az Orbánhegyi úton és az Alagúton keresztül éri el a Lánchidat és azon keresztül a belvárost, majd az Andrássy úton és a Dózsa György úton át folytatja útját Angyalföld felé. A járat a Gyöngyösi utca és a Királyhágó tér között a 105-ös, onnantól a Svábhegyig, illetve a Normafáig a 212-es busszal halad közös útvonalon. A járat menetrendje a BKK oldalán érhető el.

Az új járat indítására a Lánchíd jelenleg még ideiglenes forgalmi rendje ad lehetőséget, mivel a hídra korábban jellemző torlódások nélkül, folyamatosan haladhatnak az autóbuszok. Így az új közvetlen járat a belváros és a hegyvidéki területek között időben is versenyképes, kiszámítható kapcsolatot teremt.

Az új buszjárat a tervek szerint minden nap reggeltől koraestig közlekedik, és csúcsidőben 15, csúcsidőn kívül 20 percenként indul majd a végállomásokról. A buszokra a hét minden napján csak az első ajtónál lehet felszállni, ahol a járművezetők ellenőrzik a jegyek és bérletek érvényességét. Az új járat indulásával egy időben, május 1-jétől a 105-ös busz követési ideje megváltozik, de a legforgalmasabb közös szakaszon, Németvölgy és Angyalföld között a jelenlegi sűrűséggel indulnak majd a buszok.

A hegyvidéki térség végleges buszhálózatát, a járművek követési idejét a Lánchíd forgalmi rendjéről szóló döntést követően, az érintett térségben élőkkel, valamint a kerületi önkormányzatokkal történő egyeztetés alapján határozza meg a BKK.