Növeljük a közösségi közlekedés szerepét a városokban! – Elindult az UPPER projekt

Budapest, 2023. február 10. Vonzóbbá tenné ügyfelei számára, és tovább fejlesztené a közösségi közlekedés által nyújtott előnyöket a Budapesti Közlekedési Központ. Az UPPER projekt célja a közösségi közlekedés szerepének megerősítése a városokban.

CAF-villamos és MOL Bubi, illusztráció.

A közösségi közlekedésnek meghatározó szerepe van a városok életében, fejlődésében, hiszen működésüknek köszönhetően jelentős számú ember mozoghat a városon belül gyorsan, hatékonyan, környezetbarát módon. Az UPPER projekt keretében a közösségi közlekedés által nyújtott előnyöket szeretné tovább növelni a BKK, és még vonzóbbá, utasbarátabbá tenné a szolgáltatást. Ezzel a zéróemissziós mobilitás arányának és versenyképességének növelését, támogatva a 2030-ra elérendő Európai Uniós „Zöld Megállapodást”.

A Budapesti Közlekedési Központ az UPPER keretében fejlesztené a BudapestGO utazástervező rendszert és bővítené a funkcióit, továbbfejlesztené a közösségi közlekedést előnyben részesítő intézkedéseket, ösztönözné a multimodális utazások (részben közösségi közlekedés, részben más közlekedési mód használatával történő utazásokat) Multimodális Digitális Mobilitási Csomagok létrehozásával, valamint javítaná a közösségi közlekedési szolgáltatások hatékonyságát és kényelmét.

A mintegy 23 millió EUR költségvetésű projekt megnyitó eseményét 2023 januárjában tartották Brüsszelben, a Nemzetközi Tömegközlekedési Szövetség (UITP) jóvoltából, amelyen a Budapesti Közlekedési Központ kollégái is részt vettek.

A BKK eddigi legnagyobb költségvetésű, 70 százalékban az Európai Unió által támogatott kutatás-fejlesztési projektje várhatóan négy évig tart, többek között olyan partnervárosok részvételével, mint Oslo, Róma, Mannheim és Valencia.

A projektről bővebb információk a BKK weboldalán olvashatók.