A Káposztásmegyert és a Keleti pályaudvart összekötő buszok útvonalait ellenőrizték a fővárosi rendőrök

Budapest, 2023. február 7. – A Budapesti Közlekedési Központ és a BRFK közös akciója keretében ezúttal a Káposztásmegyert és a Keleti pályaudvart összekötő buszokon és azok környékén járőröztek a BRFK munkatársai. A fővárosi rendőrök két embert letartóztattak, három esetben feljelentést tettek, hat alkalommal pedig bírságot szabtak ki.

Buszellenőrzés, illusztráció

A Budapesti Rendőr-főkapitánysággal kötött megállapodás értelmében a fővárosi rendőrök folytatták a budapesti közlekedési eszközök biztonságának ellenőrzését. Február 3­-án a 20E, a 30-as, a 30A és a 230-as autóbuszokon, a megállóhelyeken és azok környékén járőröztek a BRFK munkatársai.

Az akcióban a járműveken a rendőrök jogsértést nem tapasztaltak. A megállóhelyek ellenőrzésekor a járőrök elfogtak egy 48 éves férfit, aki ellen egy korábbi lopás elkövetése miatt elfogatóparancs volt érvényben, illetve az egyik buszvégállomáson egy eltűntként körözött 16 éves fiút is megtaláltak.

A rendőrök nemcsak a buszokat, hanem a járatok útvonalán közlekedő autósokat is ellenőrizték. Ennek eredményeként elfogtak egy szabálysértési elzárás miatt körözött gépjárművezetőt, aki ráadásul eltiltás hatálya alatt vezetett. Három járművezetővel szemben szabálysértési feljelentést tettek lejárt műszaki vagy a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítás hiánya miatt.

Az ellenőrzés során a Rákóczi úton a rendőrök egy autóssal szemben helyszíni bírságot szabtak ki buszsáv jogosulatlan használata miatt. Az egyik buszmegállónál előzési szabály megsértése és lejárt műszaki miatt is bírságoltak a BRFK munkatársai. Három esetben közigazgatási bírságot szabtak ki: egy autósnál tilos jelzésen való áthaladás, két másiknál a biztonsági öv használatának elmulasztása miatt.

A Budapesti Közlekedési Központ és a Budapesti Rendőr-főkapitányság stratégiai együttműködésének keretében kiemelten kezeli a fővárosi közösségi közlekedést igénybe vevők biztonságát. A megállóhelyeket és azok környékét, valamint a buszsávok szabályos használatát rendszeresen ellenőrzik, és a lakossági visszajelzéseket figyelembe véve további hasonló ellenőrzések is várhatók.