Idén is folytatja a BKK és a BRFK a buszsávok ellenőrzését

Budapest, 2023. január 23. – Ismét a jogosulatlanul buszsávot használó autósokat ellenőrizték a fővárosi rendőrök. Két nap alatt több mint félszáz szabálytalanság miatt intézkedtek a BRFK munkatársai. Az ellenőrzés elsősorban az M3-as metrópótló autóbuszok útvonalára terjedt ki.

A Budapesti Rendőr-főkapitánysággal kötött stratégiai partnerség keretében 2023-ban is folytatódnak a közös kiemelt autóbuszforgalmisáv-ellenőrzési akciók. 

Idén először január 16-án és 17-én a buszsávokban szabálytalanul haladók mellett a szabálytalanul várakozókra és rakodókra, valamint a közösségi közlekedési járművek megállóhelyein szabálytalanul várakozó járművekre figyeltek kiemelten a BRFK munkatársai.

Az ellenőrzés közben elsősorban az M3-as metrópótló autóbuszok útvonalára, a Váci útra, a Göncz Árpád városközpont forgalmi rendjére, az Üllői útra a Szentkirályi utca vonalától, az Andrássy útra, a Bajcsy Zsilinszky útra, a Budaörsi útra, a Soroksári útra, valamint a Nagykőrösi útra, a Hegyalja útra, az Alkotás utcára, illetve az M1/M7, valamint az M5-ös autópálya bevezető szakaszaira, továbbá a belvárosi autóbusz- és trolibuszvonalakra, azok megállóhelyeire fókuszáltak.

Az ellenőrzés eredményeként az autóbusz forgalmi sáv szabálytalan használata, valamint az autóbuszforgalmi sávban történő szabálytalan rakodás miatt 59 alkalommal intézkedtek a rendőrök, ebből:

  • 53 fő esetében 555 000 Ft helyszíni bírság került kiszabásra az autóbuszforgalmi sávban a jogosulatlan közlekedés, valamint az autóbuszmegállóhely-öbölben várakozások miatt,
  • 6 fő esetében szabálysértési feljelentés történt.

Az együttműködés keretében a 2023-ra tervezett további közös akciók időpontjainak egyeztetése folyamatosan zajlik.

Az akció során a BKK tájékoztatta a BRFK Közlekedésrendészet, illetve a Fővárosi Rendészeti Igazgatóság vezetőit az M3 metróvonal felújításának január 23-án bevezetendő ütemváltásáról. A forgalomtechnikai tervek áttekintését követően az egyeztetésben érintett felek feltárták és elemezték az új forgalmi rend bevezetésének kritikus pontjait, megegyeztek a BKK feladatairól és a hatóságok segítségnyújtási módjairól.