A főváros jövőjét alakíthatjuk: elindult a Budapesti Mobilitási Terv társadalmasítása

Budapest, 2023. január 31. – Mától bárki elmondhatja a véleményét arról, hogy milyen legyen Budapest közlekedése 2030-ig. A szakmai és civilszervezeti egyeztetések után elindult a Budapesti Mobilitási Terv széleskörű társadalmasítása.

Közösségi közlekedés, illusztráció.

Gyalogosbarát közterületek kialakítása, akadálymentes járműpark megvalósítása, a közlekedési módok kényelmes váltásának lehetősége, a reptér elérhetőségének javítása - az átfogó városfejlesztési szempontok mellett ilyen és ehhez hasonló javaslatokat fogalmaz meg az a Budapesti Mobilitási Terv, amely a főváros fenntartható városi mobilitási terveként (Sustainable Urban Mobility Planning, SUMP) Budapest közlekedési fejlesztésének irányait hivatott kijelölni 2030-ig. A fenntartható városi mobilitási terv megléte egyben feltétele az egyes Európai Uniós források megszerzésének.

A következő egy hónapban bárki véleményezheti a BKK honlapján elérhető stratégiát, amely a 2030-ig elinduló fejlesztéseket meghatározó célokat és a tervezett intézkedéseket mutatja be és az ehhez kapcsolódó Stratégiai és Környezeti Vizsgálat eredményeit. A kérdőívek segítségével a budapestiek és az agglomerációban élők is hozzátehetik saját gondolataikat a tervhez, az anyag készítői minden beérkező javaslatot megvizsgálnak majd.

 

Új kihívások mentén

Az érvényben lévő, 2019-ben széles társadalmi támogatottsággal elfogadott stratégia felülvizsgálatára az elmúlt időszak kihívásai – egyebek mellett a koronavírus-járvány, energiaválság -, illetve az EU és az új városvezetés klímapolitikája adtak okot.

Az átdolgozott BMT-t a Fővárosi Közgyűlés megbízásából készítette el a BKK szakmai és civil szervezetek bevonásával, a kérdőíves társadalmi egyeztetések eredményeit figyelembe véve.

A 2021-ben megkezdett felülvizsgálattal a stratégia készítői olyan szempontokat építettek be a Budapesti Mobilitási Tervbe, amelyek gyorsabban közelebb visznek a zöld és hozzáférhető főváros kialakításához: nagy infrastrukturális beruházások helyett kisebb, gyorsan és hatékonyan megvalósítható, hasznosabb projekteket helyez előtérbe; a közösségi közlekedés fejlesztése mellett nagyobb hangsúlyt fektet az aktív mobilitás, a gyalogos közlekedés és a kerékpározás feltételeinek javítására; korszerű digitális szolgáltatásokat kínál; erősíti a főváros, a kerületek és a térség együttműködését.

 

Széles körű társadalmasítás

A két éve tartó folyamat következő állomásaként az elkészült dokumentumokat, a BMT célrendszerét, valamint a Stratégiai és Környezeti Vizsgálatot a BKK széles körben elérhetővé és véleményezhetővé teszi.

A Budapesti Mobilitási Terv stratégiai anyaga és a hozzákapcsolódó Stratégiai és Környezeti Vizsgálat mától olvasható és 2023. március 10-ig véleményezhető a BKK honlapján. A Budapesti Mobilitási Terv a társadalmi vélemények beépítése után nyeri el végső formáját, amelyről a Főváros Közgyűlése várhatóan 2023 tavaszán dönt majd.