Rekordon az üzemanyagok ára, változatlan a BKK-bérletek tarifája

Budapest, 2022. december 7. – Jobban megéri közösségi közlekedéssel utazni a fővárosban, miután a kormány megszüntette az üzemanyagok hatósági árát. Miközben a benzin és a gázolaj ára soha nem látott csúcsra emelkedett, a legnépszerűbb BKK jegyek és bérletek árai 2013 óta változatlanok.

Villamos, illusztráció.

Magyarország kormánya 2022. december 6-án, kedden megszüntette az üzemanyagárstopot. A 95-ös benzin literje átlagosan 617 forint, a gázolaj literje pedig átlagosan 681 forint körül alakul, de az árak kutanként változhatnak.

A kormány döntését követően immár minden kétséget kizáróan versenyképesebb lett a közösségi közlekedés az autózással szemben. Ma 15 liter üzemanyag árából – ami személyautóval kb. 200 kilométer megtételére elegendő – egy teljes hónapra szóló BKK-bérletet vásárolhatunk. Tehát amíg a havibérlet 9 500 forintba kerül, és egy hónapig lehet vele utazni a BKK járatain, addig ugyanebből a 9 500 forintból átlagos fogyasztás mellett kb. 200 kilométert lehet megtenni autóban ülve városi környezetben.

 

Több szempontból is érdemes közösségi közlekedésre váltani

A benzinárak emelkedésén túl számos más érv is szól a közösségi közlekedés használata mellett. Egy BKK havibérlettel 278 járaton lehet utazni: 4 metróvonalon, 34 villamosjáraton, 15 trolibusz-, 224 autóbuszvonalon és egy kompjáraton. Ráadásul mindezt korlátlanul. Nincs úthasználati díj, nincs kötelező gépjármű-felelősségbiztosítás, nem kopik az autónk, így nincs szervizköltség sem.

De nem csak anyagilag éri meg a váltás. Kisebb a felelősségünk utazás közben, hiszen buszon vagy villamoson ülve nem nekünk kell a forgalomra és a közlekedési szabályokra koncentrálnunk, és a parkolás sem jelenthet gondot. Ráadásul a különböző busz-, villamos- vagy metrójáratok használata azon túl, hogy megfizethetőbb és sok esetben gyorsabb, mint az autó, jóval környezetkímélőbb is.

Ne feledjük, minél többen váltanak közösségi közlekedésre, annál jobban enyhülhet a főváros széndioxid-terhelése, és csökken a zajterhelés is, ezáltal fenntarthatóbb lesz a városi élet, élhetőbb hely lesz Budapest.