Év végi ünnepi közlekedési rend a fővárosban

Budapest, 2022. december 21. A Budapesti Közlekedési Központ idén is folyamatosan biztosítja a közösségi közlekedési szolgáltatást az év végi ünnepek idején. December 22-én és 23-án, csütörtökön és pénteken az iskolaszünetben érvényes menetrend szerint közlekednek a BKK járatai. December 24-én, szenteste 15 és 16 óra között indulnak az utolsó nappali járatok, ezt követően az éjszakai járatokkal lehet közlekedni. December 25-én és 26-án ünnepnapi, 27-től 31-ig iskolaszüneti menetrend lesz érvényben. Szilveszter éjszaka minden éjszakai autóbuszjárat jelentősen sűrűbben indul, továbbá egész éjjel közlekedik az M2-es, az M4-es metró, az M3-as metró a déli szakaszon (Kőbánya-Kispest és a Kálvin tér között) és a 4-es és a 6-os villamos, valamint a HÉV-ek, illetve hosszabb üzemidővel jár az M1-es metró. Január 1-jén a nappali járatok ünnepnapi, illetve munkaszüneti napi rend szerint viszik az utasokat. Az M3-as metrópótlás december 23. és január 1. között mindennap a munkanapi közlekedési rend szerint zajlik, azaz a metró a Újpest-központ és a Göncz Árpád városközpont, illetve Kőbánya-Kispest és a Kálvin tér között jár, a Göncz Árpád városközpont és a Kálvin tér között pótlóbusszal utazhatnak.

Karácsonyi illusztráció.

 

A Budapesti Közlekedési Központ a karácsonyi ünnepi időszakban és szilveszterkor a megváltozó utasforgalmi igényekhez igazodó közlekedési rendet vezet be.

 

Közlekedés december 24-én 

December 24-én a járatok reggel és napközben szombati menetrend szerint közlekednek.

A korábbi évek gyakorlata szerint a nappali járatok jellemzően 15 és 16 óra között indulnak utoljára, ezt követően az éjszakai közlekedési járatokkal lehet utazni, valamint a H5-ös, a H6-os és a H8-as HÉV is közlekedik. A bevásárlóközpontok korábbi zárása miatt, a járatok jellemzően 14 és 15 óra között térnek be utoljára az áruházakhoz, utána nappali üzemzárásig az üzletközpontok érintése nélkül közlekednek, kivéve a 64-es és 22-es autóbuszokat, amelyek nappali üzemzárásig 60 percenként továbbra is megállnak majd a nagyobb kereskedelmi központoknál.

Az éjszakai járatok kb. 15:30 és 16:00 között indulnak el.

  • A 6-os villamos 16 óra és 20 óra között 10 percenként, 20 órától 15 percenként közlekedik.
  • A 100E autóbusz a szombati napokra meghirdetett menetrend szerint, teljes üzemidőben közlekedik.
  • A 200E autóbusz 16 óra után 30 percenként közlekedik.
  • Az éjszakai autóbuszjáratok 16 óra után az éjszakai időszakban megszokott ütem szerint közlekednek, ezen felül 16 óra és 18 óra között többletindulásokkal közlekedik a 907-es, a 909A, a 914-es, a 916-os, a 923-as, a 931-es, a 950-es, a 950A, a 956-os, a 973-as, a 979-es, a 979A és a 990-es.
  • A 934-es autóbusz 18 óráig Pesterzsébet és Békásmegyer, utána a munkanapi közlekedési rend szerint csak a Nyugati pályaudvar és Békásmegyer között közlekedik.

A H5-ös, a H6-os, a H8-as és a H9-es HÉV 16 óra után a hétvégi gyakoriság fokozatos csökkentésével közlekedik. Csömörre cinkotai átszállással lehet eljutni. A vonatok indulási időpontjai ide kattintva, az adott járat menetrendi oldalán érhetők el. A H7-es HÉV a nappali járatokhoz hasonlóan kb. 16 óráig jár, azt követően a 979-es éjszakai busszal lehet eljutni Csepelre.

 

Közlekedés december 25-én és 26-án

December 25-én és 26-án, karácsony első és második napján a nappali járatok ünnepnapi, illetve munkaszüneti napi közlekedési renddel közlekednek.

Karácsonyi közlekedés.

 

Közlekedés a két ünnep között

December 27-től 30-ig az iskolaszüneti menetrend lesz érvényben, emellett az utasforgalom változása és a gyengébb közúti forgalom miatt a metrók, számos villamos-, trolibusz- és autóbusz év végi menetrend szerint közlekedik.

 

Közlekedés szilveszterkor és újév napján

December 31-éről január 1-jére virradó, szilveszter éjszaka a várhatóan megnövekedő utasforgalom miatt valamennyi éjszakai autóbuszjárat jelentősen sűrűbben indul, továbbá egész éjjel közlekedik az M2-es és az M4-es metró, az M3-as metró Kőbánya-Kispest és a Kálvin tér között (a Nagyvárad téren megállás nélkül áthalad), az M30-as állomáspótló autóbusz, illetve a 4-es és a 6-os villamos. Ezen felül hosszabbított üzemidővel közlekedik az M1-es metró, illetve a MÁV-HÉV tájékoztatása szerint minden HÉV-vonalon egész éjjel közlekednek a vonatok.

Január 1-jén a nappali járatok ünnepnapi, illetve munkaszüneti napi közlekedési rend szerint indulnak.

 

Az M3-as metró közlekedési rendje az ünnepi időszakban

Az M3-as metró december 23. és január 1. között mindennap egész nap a Újpest-központ és a Göncz Árpád városközpont, illetve Kőbánya-Kispest és a Kálvin tér között jár, a Göncz Árpád városközpont és a Kálvin tér között pótlóbusszal utazhatnak.

 

Közlekedési rend 2023 első napjaiban

Január 2-tól 6-ig az iskolaszünetben érvényes munkanapi menetrend lesz érvényben.