Közlekedési fejlesztések a XII. kerületben – így választhatják egyre többen a kerékpározást

Budapest, 2022. november 29. – Gyors és biztonságos kerékpáros kapcsolatok jöhetnek létre a XII. kerületben: a tervezett közlekedési fejlesztések hozzájárulnak egy élhetőbb és fenntarthatóbb városi környezet kialakításához, illetve elősegítik, hogy egyre többen döntsenek a kerékpározás mellett. A Budakeszi út–Zugligeti út és a Budakeszi út–Szilágyi Erzsébet fasor–Hűvösvölgyi út csomópontok korszerűsítésének és kerékpáros fejlesztésének tervezésére vonatkozó ajánlati felhívás november 28-án jelent meg.

XII. kerület, projektterület.

Jelentős közlekedési fejlesztések tervezése kezdődhet Budapest XII. kerületében: a beruházás előkészítési szakaszában szempont volt, hogy Hegyvidéken tovább nőjön a fenntartható közlekedési módok aránya, valamint javuljon a közösségi közlekedés helyzete.

A fejlesztésnek köszönhetően gyors és biztonságos kerékpáros kapcsolat jöhet létre a Zugligeti út (János-hegy) és a Szilágyi Erzsébet fasor mellett már meglévő útvonal között, így Budapest belvárosából könnyebben lehet majd kerékpárral megközelíteni a Budai-hegységet. A projekt része még a kapcsolódó villamos infrastruktúra fejlesztése, így többek között a Szépilona kocsiszínbe vezető vágányok átépítése. A korszerűsítés elengedhetetlen a villamosközlekedés zavartalan fenntartásához.

A tervezésre vonatkozó ajánlati felhívás 2022. november 28-án jelent meg, azt megelőzően a BKK hosszas előkészítő egyeztetéseket folytatott Budapest Főváros Önkormányzatával, a XII. kerületi önkormányzattal, a BKV Zrt.-vel, továbbá a Budapest Közút Zrt.-vel.

 

A tervezett beruházás része

a Budakeszi út–Zugligeti út és a Budakeszi út–Szilágyi Erzsébet fasor–Hűvösvölgyi út csomópontok korszerűsítése, illetve kerékpáros fejlesztése;

a csomópontok átépítéséhez szükséges felsővezeték-tartó oszlopok áthelyezése;

az útpálya teljes felújítása, valamint

a Szépilona kocsiszínbe vezető villamos-infrastruktúra fejlesztése.

XII. kerület, projektterület.

 

Tovább nőhet a fenntartható közlekedési eszközök aránya a fővárosban

A BKK a Fővárosi Önkormányzattal szorosan együttműködve igyekszik megteremteni annak a feltételét, hogy a közlekedők a számukra legmegfelelőbb közlekedési eszközt választhassák. Az autót felváltó lehetőségek haszna nemcsak társadalmi, hanem környezeti is: csökken a zaj- és a légszennyezettség, javul a levegő minősége, élhetőbbé válnak a zsúfolt fővárosi útszakaszok.

A főváros közlekedési fejlesztéseit összefoglaló Budapesti Mobilitási Terv 2030 a közösségi, kerékpáros és gyalogosközlekedés előtérbe helyezését tűzi ki célul, hogy fővárosunk élhetőbb, valamint még inkább ember- és környezetbarát város legyen.