Építési engedély meghosszabbítva – a kormányon múlik a fogaskerekű jövője

Budapest, 2022. november 30. – Meghosszabbodott a fogaskerekű felújításának építési engedélye, a kormányon múlik a téli pihenőre vonuló járat jövője. A fogaskerekű korábban érvényes pótlási rendje december 5-étől, hétfőtől lép életbe.

Fogaskerekű.

A Közlekedési Hatóság meghosszabbította a fogaskerekű felújításának építési engedélyeit, ezzel elhárult a járat korszerűsítésének és kétirányú meghosszabbításának jogi akadálya. A Budapesti Közlekedési Központ álláspontja az volt, hogy a veszélyhelyzethez kapcsolódó kormányzati intézkedések nyomán egy évig automatikusan – külön erre irányuló kérelem nélkül is – meghosszabbodhat a fogaskerekű építési engedélye.

A kivitelezés a kormányon múlik, ám a fogaskerekű felújítása mindeddig egyetlen olyan hazai vagy uniós finanszírozású projektlistára sem került fel, amelynek megvalósítását a kormány támogatná. A BKK és a Fővárosi Önkormányzat álláspontja szerint a fogaskerekű felújítását az uniós helyreállítási alap forrásaiból lehetne finanszírozni, mivel a projekt jelentősége és előkészítettsége ehhez illeszkedik a leginkább.

 

Változik a fogaskerekű téli üzemszünete alatti pótlási rend

A korábban megszokott rend szerint, több vonalon is közlekednek pótlóbuszok a fogaskerekű helyett a téli üzemszünetben: december 5-étől, hétfőtől az alsó szakaszon a 60A és a 60B jelzésű buszokkal, a felső szakaszon a 60-as jelzésű fogaspótló járattal lehet utazni. A pótlóbuszok igényvezérelten közlekednek, azaz akkor indulnak, ha a BKK ügyfelei jelzik utazási szándékukat telefonon (+36 1 325 52 55), vagy a BKK oldalán. A rugalmas, igényvezérelt telebuszos közlekedés az erőforrások gazdaságosabb felhasználása mellett azt is biztosítja, hogy a BKK valós képet kapjon az utazási igények tényleges méretéről.