Közlekedés a fővárosban a mindenszentek napján és az azt megelőző hosszú hétvégén

Budapest, 2022. október 28. – Mindenszentek napján és az azt megelőző időszakban a temetők kényelmesebb megközelítése érdekében a BKK idén is járatsűrítésekkel készül, illetve rendkívüli járatokat indít. Október 29-től, szombattól november 1-ig, keddig bizonyos, temetőket érintő járatok a szokásosnál sűrűbben, illetve nagyobb befogadóképességű járművekkel indulnak, emellett rendkívüli járatok is segítik a sírkertek megközelítését. Az M3-as metró október 31-én, hétfőn és november 1-jén, kedden a hétköznap napközbeni rend szerint, egész nap Kőbánya-Kispest és a Kálvin tér, illetve a Göncz Árpád városközpont és Újpest-központ között jár, a Kálvin tér és a Göncz Árpád városközpont között pótlóbusszal lehet utazni. A temetők megközelítésére érdemes a közösségi közlekedési járatokat választani, az utazás megtervezéséhez az ünnepi időszakban is célszerű a BudapestGO alkalmazást használni.

 

 

Menetrend a hosszú hétvégén

A BKK járatai a október 29-én és 31-én a szombati, 30-án a munkaszüneti napi, november 1-én az ünnepnapi menetrendjük szerint közlekedek,  de a temetőket érintő bizonyos vonalakon ezekben a napokban is sűrűbb közlekedést vagy nagyobb befogadóképességű járműveket biztosít a BKK.

Az M3-as metró október 31-én és november 1-jén egész nap Kőbánya-Kispest és a Kálvin tér, illetve a Göncz Árpád városközpont és Újpest-központ között jár. A Kálvin tér és a Göncz Árpád városközpont között pótlóbusszal lehet utazni. A szerelvények a Nagyvárad téren nem állnak meg, annak környezete az M30-as állomáspótló busszal, illetve a 2M és a 24-es villamosokkal közelíthető meg.

 

Közlekedés a fővárosi temetők környékén

A temetők környékén útlezárásokra kell számítani, amelyek hatással lehetnek a környéken áthaladók közlekedésére is. Az ünnepi időszakban a sírkertek környékén jellemző jelentős gépkocsiforgalom, illetve korlátozott parkolási lehetőségek miatt a BKK javasolja, hogy a temetőkbe tartó látogatók elsősorban a közösségi közlekedési eszközöket válasszák.

A mindenszentekhez és a halottak napjához kapcsolódó további temetői információkról a Budapesti Temetkezési Intézet oldalán lehet tájékozódni.

Az egyes temetők környékén az alábbi változásokra kell számítani, illetve azok megközelítését a BKK az alábbiak szerint javasolja:

 

 Új köztemető

Közösségi közlekedés

Az Új köztemető megközelítésére a BKK a Blaha Lujza tér felől a megszokottnál sűrűbben induló 37-es, valamint a 28-as villamost, továbbá október 29-e és november 1-e között a Keleti pályaudvar és az Új köztemető között közlekedő 28B villamost, a Kőbánya-Kispest metróállomástól pedig a 68-as és a 202E autóbuszokat ajánlja. A temető elérhető továbbá a Puskás Ferenc Stadion metróállómás felől a 95-ös autóbusszal is.

A 28B villamosjárat útvonala és menetrendje elérhető a BKK felületein.

 

Módosul a 95-ös busz útvonala

A Felsőcsatári köz végállomás felé tartó buszok október 29-től november 1-ig a Harmat utca–Újhegyi út útvonalon érik el a temetőt, az útvonalváltozás miatt nem érintik a Kada utca/Maglódi út, a Kada utca/Mádi utca, a Bajcsy-Zsilinszky kórház, a Venyige utca és a Sírkert út megállóhelyet. A temetőnél az Újhegyi úton, a körforgalom előtt áll meg a 95-ös busz.

 

Közúti közlekedés

Az Új köztemető környékén ideiglenes forgalmi rend lép életbe:

  • Az Újhegyi utat a Maglódi úttól a temető bejárata felé a közösségi közlekedésnek tartják fenn október 28-án 8:00-tól november 1-én 20:00-ig.
  • Ebben az időszakban a Sírkert utcát egyirányúsítják a Maglódi út irányába.
  • A Kozma utca Jászberényi út–körforgalom közötti szakaszát október 29-én 7 órától november 1-én 20 óráig operatív rendőri intézkedéssel – a forgalom nagyságának függvényében – a Jászberényi út irányába csak a közösségi közlekedési járatok használhatják.

 

• Farkasréti temető

Közösségi közlekedés

A Farkasréti temető a Széll Kálmán tér és a Déli pályaudvar, illetve az M2-es metró felől a napközben sűrűbben közlekedő 59-es, illetve az 59A villamossal érhető el. Emellett a 8E és 53-as autóbusz is gyakrabban közlekedik, előbbi gyors eljutást biztosítva többek között Kelenföld és Gazdagrét felől.

 

Közúti közlekedés

Egyirányúsítják október 29-én 8:00-tól november 1-én 20:00-ig a XII. kerületi Bürök utcát a Tállya utcától a Denevér utcáig.

 

• Óbudai temető

Közösségi közlekedés

Az Óbudai temető megközelítéséhez a szokásosnál sűrűbben induló 160-as, továbbá a 260-as járatot ajánlja a BKK. A 118-as és a 218-as autóbusz mellett 118B jelzéssel rendkívüli buszjárat indul a Szentlélek tér H és az Óbudai autóbuszgarázs között október 26-a és november 1-e között, biztosítva a H5-ös HÉV felől is a sírkert könnyebb elérhetőségét. A 118B  rendkívüli buszjárat útvonala és menetrendje a BKK felületein érhető el.

 

• Megyeri temető

Közösségi közlekedés

A Megyeri temető megközelítéséhez a szokásosnál sűrűbben induló 30A, továbbá a 30-as és a 147-es autóbuszt ajánlja a BKK.

 

• Rákospalotai temető

Közösségi közlekedés

A Rákospalotai temető megközelítéséhez a szokásosnál sűrűbben induló 196-os és a 196A autóbuszt, továbbá a megszokottnál nagyobb befogadóképességű, csuklós autóbuszokkal közlekedő 130-as járatot ajánlja a BKK.

 

• Pesterzsébeti temető

Közösségi közlekedés

A Pesterzsébeti temető megközelítéséhez a 2B és 52-es villamosokat ajánlja a BKK. A temető elérhető a megszokottnál sűrűbben közlekedő 135-ös autóbusszal, amely november 1-én az áruházak zárva tartása miatt a csak a Szentlőrinci úti lakótelepig közlekedik.

 

• Kispesti temető

Közösségi közlekedés

A Kispesti temető megközelítéséhez a 42-es villamost, a 93-as, a 93A, a 132E, a 142E, a 194-es és a 194B autóbuszokat ajánlja a BKK.

 

Közúti közlekedés

Lezárják a XIX. kerületi Temető közt október 29-én 8:00-tól november 1-én 20:00-ig.

 

• Pestszentlőrinci temető

Közösségi közlekedés

A Pestszentlőrinci temető megközelítéséhez a 93-as, a 93A, a 182-es, a 182A, a 184-es és a 217-es buszokat ajánlja a BKK.

 

Közúti közlekedés

A hatóság lezárhatja a XVIII. kerületi Reményik Sándor utcát.

 

• Csepeli temető

Közösségi közlekedés

A Csepeli temetőhöz a megszokott menetrendjük szerint közlekedő 38-as, 138-as és 238-as autóbusszal lehet eljutni. A felsorolt vonalakon a szokásosnál nagyobb befogadóképességű, csuklós autóbuszok közlekednek.

 

• Cinkotai temető

Közösségi közlekedés

A Cinkotai temető a 92-es és a 92A autóbuszokkal közelíthető meg.

 

Közúti közlekedés

Lezárják a XVI., Simongát utat a temető előtt október 29-én 8:00-tól november 1-én 20:00-ig.

 

• Budafoki temető

Közösségi közlekedés

A Budafoki temető az 58-as és a 158-as, a 250-es és a 250B buszjárattal, valamint az október 29-e és november 1-e között közlekedő 158B autóbusszal közelíthető meg.

 

Közúti közlekedés

Egyirányúsítják a XXII. kerületi Debrő utcát és a Víg utcát a Gádor utca felé október 29-én 8:00-tól november 1-én 20:00-ig.

 

• Budakeszi temető

Közösségi közlekedés

A Budakeszi temető a 22-es, a 22A, a 188-as és a 222-es autóbusszal közelíthető meg.

 

• Nagytétényi temető

Közösségi közlekedés

A Nagytétényi temető megközelítésére a 33-as, a 113-as és a 133E buszok igénybevételét javasolja a BKK. A 33-as vonalon a megszokottnál nagyobb befogadóképességű, csuklós buszokkal lehet utazni.

 

• Fiumei úti sírkert

Közösségi közlekedés

A Fiumei Úti Sírkert megközelítésére a BKK a 2M és 24-es villamos mellett Kőbánya felől a 28-as, 28A és a 37-es villamost ajánlja. Október 29-től november 1-ig rendkívüli járatként a Keleti pályaudvar és az Új köztemető között 28B jelzéssel is közlekedik villamos.

 

• Kozma utcai izraelita temető

Közösségi közlekedés

Az Izraelita temető megközelítésére a BKK a Blaha Lujza tér felől a 28-as villamost, Kőbánya-Kispest metróállomástól pedig a 68-as autóbuszt ajánlja.

 

• Kispesti öreg temető

Közösségi közlekedés

A temető megközelítéséhez az 54-es, az 55-ös, a 84E, a 89E, a 99-es, a 151-es és a 294E buszjáratokat ajánlja a BKK, melyek a megszokott menetrendjük szerint közlekednek.

 

Hol érdemes tájékozódni utazás előtt?

A BKK mind a közösségi közlekedési változásokról, mind a közúti fennakadásokról folyamatosan friss információkat nyújt a BudapestGO alkalmazáson, vagy a BKK Info weboldalán keresztül.

A BKK Info – Közút oldalon valós idejű közúti közlekedési információk érhetők el: a fővárosban közlekedők interaktív térkép segítségével tájékozódhatnak arról, hogy hol milyen fennakadásokra kell számítaniuk; az előre tervezett forgalomkorlátozások már napokkal az életbe lépésük előtt elérhetők a fenti címen.

Az utazás megtervezéséhez is érdemes az új BudapestGO alkalmazást használni, amely többek között valós idejű járatinformációk alapján számolja ki az optimális útvonalat az úti cél eléréséhez, de akár jegyét, bérletét is megvásárolhatja az applikáció segítségével.