A buszsáv még mindig buszsáv

Budapest, 2022. október 24. – A BRFK és a BKK együttműködésének keretében kétnapos ellenőrzést tartottak a fővárosban. A hatóság munkatársai egy embert előállítottak, 54 járművezetővel szemben intézkedtek, több esetben pedig helyszíni bírásgot szabtak ki.

A Budapesti Közlekedési Központtal kötött stratégiai partnerség keretében a Budapesti Rendőr-főkapitányság és a BKK 2022. október 19-én és 20-án ismét kiemelten ellenőrizte a budapesti buszsávok használatát. Az ellenőrzés kiterjedt az M1-es, az M5-ös, az M7-es autópályák bevezető szakaszaira, valamint a V., VI., VII., VIII., IX., XI., XII., XIII., és a XIX. kerületre.

A kétnapos akció alatt a rendőrök egy embert vezetői engedély hiánya miatt előállítottak. Az autóbuszsávok jogosulatlan használata miatt 52 sofőrrel szemben intézkedtek, amelyből 44 esetben helyszíni bírságot szabtak ki, négy esetben pedig szabálysértési feljelentést tettek.

Egy sofőrt lejárt külföldi hatósági jelzésű járművel való közlekedés miatt szintén feljelentettek, míg záróvonal átlépése, kézben tartott mobiltelefon használata, kötelező haladási irány be nem tartása és tilos jelzésen való áthaladás miatt összesen kilenc szabályszegőt szankcionáltak helyszíni vagy közigazgatási bírsággal.

Egy túlsúlyos jármű sofőrjével szemben pedig közigazgatási feljelentés készült. A szabályokat megszegő vezetők kiszűrése mellett a rendőrök mentőt hívtak egy nőhöz, aki rosszul lett.

A BRFK és a BKK továbbra is prioritásként kezeli a jogosulatlan buszsávhasználat rendszeres ellenőrzését, hogy megszüntessék a közösségi közlekedés akadályozását, és biztosítsák a buszok zavartalan haladását. A lakosság visszajelzéseit figyelembe véve bármikor lehet számítani hasonló ellenőrzésekre.​