Közlekedési változások a hétvégén a Wizz Air félmaraton miatt

Budapest, 2022. szeptember 8. – Szeptember 11-én, vasárnap rendezik meg a 37. Wizz Air Nemzetközi félmaraton futóversenyt, ezért számos, a közlekedést érintő korlátozásra kell készülni a fővárosban. A rendezvény idején érdemes a kötöttpályás közlekedési eszközöket, elsősorban az M2-es és az M4-es metrókat, vagy a 4-es és a 6-os villamosokat, illetve a H5-ös HÉV-et választani.

 

Korlátozások szombaton

A rendezvényhez kapcsolódó munkálatok miatt már szeptember 10-én, szombaton 8:00-tól szeptember 11-én, vasárnap 21:00-ig lezárják a XI. kerületi Pázmány Péter sétányt. A 154-es buszok mindkét nap rövidített útvonalon, a BudaPart helyett Újbuda-központig közlekednek.

 

Korlátozások vasárnap

A futóverseny miatt szeptember 11-én, vasárnap időszakos és szakaszos lezárásokra kell számítani a Pázmány Péter sétány – Budai Alsó rakpart – Döbrentei téri felhajtó – Szent Gellért tér – Szent Gellért rakpart – Várkert rakpart – Ybl Miklós utca – Apród utca – Attila út – Alagút utca – Clark Ádám tér - Lánchíd utca – Fő utca – Jégverem utca – Bem rakpart – Árpád fejedelem útja – Margit híd északi felhajtó – Margit híd – Margitsziget Központi út – Árpád hídi felhajtó – Árpád híd – Tavasz utca – Árpád fejedelem útja – Üstökös utcai rakparti lehajtó – Budai Alsó rakpart – Egry József utca rakparti felhajtó – Műegyetem rakpart – Pázmány Péter sétány útvonalon.

A futóverseny résztvevői előreláthatóan 8:45 és 11:00 között haladnak végig a Margit híd és a Közraktár utca közötti rakpartszakaszon, ezért a BKK kéri az arra járókat, vegyék figyelembe a szervezők kéréseit, a verseny idejére hagyják el az útpályát, és fokozottan figyeljenek saját, valamint mások testi épségére.

A gyalogosoknak átadott pesti alsó rakpart mellett a Szabadság hidat is lezárják a közlekedők elől.

A nagykörúti 4-es és 6-os villamosok a reggeli időszakban a szokásosnál sűrűbben járnak.

A futóversenyek zárásai miatt vasárnap a 8 és 12 órai rajtokat követő 1–1,5 órás időszakokban az érintett járatok rövidített vagy módosított útvonalon közlekednek:

  • a 2-es, a 2B, a 2M villamosok Boráros tér és a Széchenyi István tér között nem közlekednek;
  • a 19-es, 41-es villamosok a Bem rakpart helyett a Széll Kálmán tér érintésével járnak;
  • a 47-es, 49-es villamosok csak Budán közlekednek; Pest és Buda között az M4-es metróval vagy a 7-es, 133E autóbuszokkal lehet utazni;
  • a 16-os autóbusz nem közlekedik;
  • a 83-as trolibusz a Közraktár utca helyett a Lónyay utcán át közlekedik, nem érinti a Fővám teret;
  • az 5-ös, a 105-ös, és a 178-as autóbuszok a Krisztina tér és az Erzsébet híd között terelve, a Hegyalja út, Mészáros utcán át járnak;
  • a 26-os autóbusz nem közlekedik, a 226-os autóbusz Göncz Árpád városközpont és az Óbudai-sziget között jár, de a Margitszigetre nem tér be;
  • a 29-es, a 118-as, a 134-es, a 137-es, a 218-as és a 237-es buszok nem hajtanak be a Szentlélek téri végállomáshoz, a buszokra a Flórián téren lehet felszállni;
  • a 34-es és a 106-os autóbuszok Óbuda felé nem állnak meg a Margitsziget / Árpád híd, a Szentlélek tér H és a Flórián tér megállóhelyeken.

Az utazás megtervezéséhez is érdemes az új BudapestGO alkalmazást használni, amely többek között valós idejű járatinformációk alapján számolja ki az optimális útvonalat az úti cél eléréséhez. Sőt, akár jegyét, bérletét is megvásárolhatja az applikáció segítségével, akár a félmaraton helyszínén is.