Emberközelibb, élhetőbb hellyé tennék Budapestet a BKK Hackathon résztvevői

Budapest, 2022. szeptember 21. – A Budapesti Közlekedési Központ megrendezte első saját közlekedésszakmai csapatversenyét az Autómentes Hétvégén. A résztvevő, főként egyetemistákból és fiatal pályakezdőkből álló csapatok saját elképzeléseikkel, innovatív javaslataikkal adtak ötleteket Budapest fejlődéséhez. Az Európai Autómentes Héten a BKK további programokat is szervezett általános és középiskolások számára.

 

BKK Hackathon

A Fővárosi Önkormányzat 2022 februárjában indította el a Hack the City versenysorozatot, amelynek keretében – az Európai Mobilitási Hét programjaihoz kapcsolódóan – a BKK a városi közlekedésre fókuszáló csapatversenyt hirdetett Fenntartható mobilitás és élhető belváros témában. Az egész hétvégén át tartó verseny résztvevői azt a feladatot kapták, hogy a BKK által rendelkezésükre bocsátott – közösségi közlekedési, közúti és mikromobilitási forgalmi-, megosztott mobilitási- és egyéb városi statisztikai – adatok felhasználásával közérthető módon segítsenek olyan megoldásokat találni, amelyek jobbá, élhetőbbé és fenntarthatóbbá tehetik Budapest belvárosának közlekedését. A csapatokat a munkában a BKK, a Főpolgármesteri Hivatal és a versenyt támogató megosztott mobilitási szolgáltatók szakmai mentorai segítették. A verseny helyszínéül – inspiráló környezetet biztosítva a résztvevők munkájához – a TIER által felajánlott Tech Hub innovációs központ szolgált. A pályamunkákat a budapesti várostervezés és közlekedésszervezés felsővezetőiből álló szakmai zsűri értékelte. A legjobb pályamunkákat értékes nyereményekkel jutalmazták a BKK, a SHARE NOW, a BIRD és a TIER megosztott mobilitási szolgáltatók jóvoltából.

 

Oktatás és aktív szemléletformálás

Az Európai Mobilitási Hét színes programjai között – a Hackathon mellett – a BKK folytatta szakmai tájékoztató és aktív szemléletformáló tevékenységét: az általános- és középiskolás fiatalok számára bemutató órákat szervezett a fenntartható városi közlekedésről és az utazási lehetőségek tudatos kiválasztásának fontosságáról. E programok keretében az általános iskolások környezetismeret órán ismerkedhettek Budapest közösségi közlekedési hálózatával és járműveivel. Kiemelten foglalkoztak az aktív és mikromobilitással, beleértve az új Mobi-pontok helyes használatát, valamint a járműmegosztó szolgáltatások előnyeit, amelyek fenntarthatóbbá tehetik a városi közlekedést. A BKK munkatársai a Rumbach Sebestyén utcai székházban fogadott középiskolásoknak bemutatták a mobilitástervezési munka folyamatát. Megismertették a diákokkal a Budapesti Mobilitási Tervet és annak legfontosabb célkitűzéseit, a közlekedés szerepét a város fenntartható fejlődésében, valamint a BKK-nak mint a város mobilitásmenedzserének fő feladatait. Emellett a középiskolások részletes betekintést kaptak a BKK-nál gyűjtött forgalmi adatok elemzésébe, az alkalmazott technológiák és módszerek használatába, amelyekkel a BKK lehetővé teszi a városvezetés számára a mobilitásfejlesztési kérdések tárgyalása során az adatalapú döntéshozást.