Közlekedési változások az augusztus 27-ei tűzijáték miatt

Budapest, 2022. augusztus 25. Az augusztus 27-ei tűzijáték miatt forgalomkorlátozásra és lezárásokra kell készülni a belvárosban, amelyek érintik a közösségi közlekedést is. A belváros kényelmesebb megközelítése érdekében a késő délutáni és esti időszakban sűrűbben közlekednek a belvárosi kötöttpályás közösségi közlekedési járatok, így az M2-es és M4-es metrók, valamint a nagykörúti 4-es és 6-os villamosok. Fontos változás, hogy az M3-as metró augusztus 27-én, szombaton 18 órától az északi mellett a déli szakaszon, Kőbánya-Kispest és a Kálvin tér között is jár, a belvárosi szakaszon a sűrűbben induló metrópótló buszokkal lehet utazni. A belváros elérésére a BKK a kötöttpályás közlekedési eszközök, elsősorban a metrók igénybevételét javasolja. A tűzijátékot követően a belvárosban sűrűbben induló kötöttpályás közlekedési járatokhoz csatlakozva számos vonalon többlet indulásokkal segíti a BKK a hazajutást. Az aktuális, valós idejű közlekedési rendről a BKK oldalán lehet tájékozódni, az utazások megtervezéséhez érdemes a BudapestGO alkalmazást használni.

Közúti változások

  • Lezárják a Budai alsó rakpartot és a Pesti alsó rakpartot augusztus 25-én, csütörtökön 20:00-tól augusztus 29-én, hétfőn 6:00-ig, valamint augusztus 29-én és 30-án, hétfőn és kedden 22:00-tól másnap 6:00-ig.
  • A tűzijáték előkészítő munkái miatt augusztus 26-tól, péntektől korlátozzák a gyalogosforgalmat az Erzsébet hídon és a Szabadság hídon.
  • Előreláthatólag 19:00-től lezárják az Erzsébet hidat és a Szabadság hidat.

 

Közösségi közlekedés

A belváros elérésére a BKK a kötöttpályás közlekedési eszközök, különösen a metrók igénybevételét javasolja. 

Az M3-as metró szombaton 18:00-tól éjfélig a déli szakaszon is jár: Kőbánya-Kispest és a Kálvin tér, illetve a Göncz Árpád városközpont és Újpest-központ között metróval, a Kálvin tér és a Göncz Árpád városközpont között a sűrűbben induló pótlóbusszal lehet utazni.  A déli szakaszon a metró nem áll meg a Nagyvárad tér állomáson. A Nagyvárad tér és környezete a Népliget felől az M30-as állomáspótló busszal, a belváros felől a 2M villamossal, a Keleti pályaudvar felől a 2M és a 24-es villamossal, a Semmelweis Klinikák felől pedig MOL Bubival, vagy gyalog közelíthető meg. A metró 18:00-ig a hétvégi rend szerint, Újpest-központ és a Göncz Árpád városközpont között jár, Kőbánya-Kispest és a Göncz Árpád városközpont között pótlóbusz közlekedik.

A 2-es, a 2B és a 2M villamos augusztus 26-án, pénteken 21:00-tól üzemzárásig, valamint augusztus 27-én, szombaton várhatóan 19:30 és 22:00 között csak a déli végállomások és a Boráros tér között közlekedik. Augusztus 27-én, szombaton napközben a déli végállomások és a Március 15. tér között járnak a villamosok.

A Volánbusz agglomerációban közlekedő járatai közül a tűzijáték kezdete előtt az 55-ös és a 169E autóbusz sűrűbben közlekedik. A tűzijáték vége után a hazajutást a gyakrabban induló 22-es, 22A, 222-es, 40-es, 55-ös, 63-as és 240-es autóbuszok is segítik.

 

Augusztus 27-én, szombaton 19:00-tól az alábbiak szerint közlekednek a BKK járatai:

  • A 19-es villamos módosított útvonalon, a Krisztina körúton és a Széll Kálmán téren át közlekedik.
  • A 41-es villamos módosított útvonalon, a Széll Kálmán téren át, az Alkotás utcán és a Villányi úton közlekedik.
  • A 47-es, a 48-as és a 49-es villamos módosított útvonalon, a Deák Ferenc tér helyett a Széll Kálmán térig jár.
  • Az 56A villamos helyett a Városház térig közlekedő 56-os villamos jár.
  • Az 5-ös busz csak Rákospalota és a Ferenciek tere között közlekedik. A budai szakaszon – a Pasaréti tér és az Apor Vilmos tér között módosított útvonalon közlekedő – 105-ös busszal lehet utazni.
  • A 7-es és a 133E busz két szakaszon közlekedik: a pesti végállomásuktól csak a Ferenciek teréig, a budai végállomásuktól pedig csak a Móricz Zsigmond körtérig.
  • A 7E busz meghosszabbított útvonalon: Újpalota, Nyírpalota út és a Ferenciek tere között jár.
  • A 8E busz a budai oldalon csak Kelenföld vasútállomás és a Déli pályaudvar, Pesten pedig csak Újpalota, Nyírpalota út és a Ferenciek tere között közlekedik.
  • A 11-es és 39-es busz a Batthyány tér helyett a Széll Kálmán térig közlekedik.
  • A 109-es busz a Batthyány tér helyett a Margit híd, budai hídfőig közlekedik.
  • A 105-ös busz Budán módosított útvonalon, a Pasaréti tér és az Apor Vilmos tér között; Pesten a Gyöngyösi utca és a Deák Ferenc tér között közlekedik.
  • A 110-es és a 112-es busz két szakaszon, Budán a Thomán István utca felől a BAH-csomóponton és a Villányi úton át a Móricz Zsigmond körtérig; Pesten kizárólag 112-es jelzéssel a Bosnyák tér felől csak a Ferenciek teréig közlekedik.
  • A 178-as busz nem közlekedik. A Gyöngyösi utca és a Deák Ferenc tér között a 105-ös busszal lehet utazni.
  • A 15-ös és 115-ös busz Gyöngyösi utca ill. Göncz Árpád városközpont végállomás felé a Kálvin tér és a Lehel tér között a Kiskörút-Bajcsy-Zsilinszky út-Váci út útvonalon közlekedik, míg a Boráros tér felé a Kossuth Lajos tér és a Kálvin tér között a Bajcsy-Zsilinszky úton és a Kiskörúton jár.

 

Az augusztus 27-i valós idejű forgalmi változásokat a BKK oldalán lehet követni.

Az utazások megtervezéséhez érdemes a BudapestGO alkalmazást használni, sőt jegyét, bérletét is megvásárolhatja az applikációban.