Közlekedési változások az augusztus 20-ai rendezvények miatt

FIGYELEM! AZ AUGUSZTUS 20-AI TŰZIJÁTÉKOT EGY KÉSŐBBI IDŐPONTBAN, VÁRHATÓAN AUGUSZTUS 27-ÉN TARTJÁK MEG.

 

Budapest, 2022. augusztus 18. Az augusztus 20-ai nemzeti ünnephez kapcsolódva idén is számos helyszínen lesznek programok Budapesten. A rendezvények miatt több helyen kell forgalomkorlátozásra és lezárásokra készülni a fővárosban, melyek érintik a közösségi közlekedést is.  Az M3-as metró augusztus 20-án és 21-én (szombaton és vasárnap) egész nap a hétköznapokon megszokott rend szerint jár Kőbánya-Kispest és a Kálvin tér, illetve a Göncz Árpád városközpont és Újpest-központ között, de nem áll meg a Nagyvárad tér állomáson; a kimaradó szakaszon pótlóbusszal lehet utazni. Az aktuális, valós idejű közlekedési rendről a BKK oldalán lehet tájékozódni.

Az ünnepi rendezvények előkészítő munkái miatt már az augusztus 20-át megelőző napokban is részlegesen korlátozzák a gyalogosforgalmat az Erzsébet hídon, a Szabadság hidat pedig teljesen lezárják a gyalogosok elől. Augusztus 20-án a késő délutáni és az esti időszakban korlátozhatják a közúti és a felszíni közösségi közlekedést a Margit híd–Kiskörút–Petőfi híd–Alkotás utca által határolt területen, az érintett járatok módosított közlekedési rend szerint járnak. Jelentősebb forgalomkorlátozásra kell számítani többek között a Lánchíd utca–Várkert rakpart útvonalon, a Budai Várban és a Műegyetem rakparton. A részletes forgalmi rend az alábbiakban olvasható.

 

Közúti változások

 • Lezárják a Budai alsó rakpartot a Rákóczi híd és Margit híd között augusztus 22-én, hétfő reggel 6:00-ig, valamint augusztus 22-e és 25-e között minden éjszaka 22:00 és másnap reggel 6:00 között.
 • Lezárják a Pesti alsó rakpartot a Közraktár utca és a Lánchíd között augusztus 19-e, péntek 20:00-tól augusztus 22-én 6:00-ig, valamint augusztus 22-én este 10:00 és másnap reggel 6:00 között. 
 • A Budai Várban augusztus 22-e, hétfőig ünnepi rendezvények miatt folyamatos korlátozásokra kell számítani: lezárták a Tárnok utcát, a Dísz tér felől pedig nem lehet behajtani a Várnegyed területére.
 • Lezárták a Lánchíd utcát és a Várkert rakpartot augusztus 17-től várhatóan augusztus 22-e, hétfő estig.
 • Lezárják az Andrássy utat a Kodály köröndnél augusztus 18-án, csütörtökön 22:00-tól péntek 4:00-ig, valamint augusztus 19-én, pénteken 18:00 és éjfél között.
 • Lezárták a Műegyetem rakpart déli irányú, Szent Gellért tér és Bertalan Lajos utca közötti szakaszát augusztus 16-tól. Augusztus 20-án és 21-én (szombaton és vasárnap) teljes szélességében lezárják a Műegyetem rakpartot.

 

Közösségi közlekedés

Az M3-as metró augusztus 20-án és 21-én, szombaton és vasárnap a hétköznapokon megszokott rend szerint jár Kőbánya-Kispest és a Kálvin tér, illetve a Göncz Árpád városközpont és Újpest-központ között; a kimaradó szakaszon pótlóbusszal lehet utazni. A déli szakaszon a metró nem áll meg a Nagyvárad tér állomáson. A Nagyvárad tér és környezete a Népliget felől az M30-as állomáspótló busszal, a belváros felől a 2M villamossal, a Keleti pályaudvar felől a 2M és a 24-es villamossal, a Semmelweis Klinikák felől pedig MOL Bubival, vagy gyalog közelíthető meg.

 

Közlekedési változások a Lánchíd utca és a Várkert rakpart térségében augusztus 22-e, hétfő estig:

 • a 105-ös és a 990-es busz módosított útvonalon: az Attila úton közlekedik;
 • a 41-es villamos módosított útvonalon: a Krisztina körúton és Margit körúton jár; 
 • a 19-es villamos két szakaszon közlekedik: a Bécsi út / Vörösvári út és a Batthyány tér, illetve Kelenföld vasútállomás és a Döbrentei tér között; 
 • a 109-es busz meghosszabbított útvonalon: az Alagúton át a Dózsa György térig jár.

 

Közlekedési változások a budai Vár környékén augusztus 23-a, kedd hajnalig:

 • a 16-os autóbusz módosított útvonalon: a Dísz tértől a Clark Ádám téren és a Fő utcán át a Batthyány térig közlekedik; nem érinti a Budai Vár belső részét és a Széll Kálmán teret;
 • a 916-os éjszakai járat két szakaszon, megosztva közlekedik: egyrészt a Széll Kálmán tér és a Szentháromság tér, illetve a Bécsi kapu tér között, másrészt az Uránia és a Dísz tér között;
 • a 16A és a 116-os autóbusz a budai Várban augusztus 19-én, 20-án és 21-én a Bécsi kapu térig, augusztus 22-én, hétfőn egész nap a Széll Kálmán tér, illetve a Fény utcai piac felől csak a Szentháromság térig jár.

 

Változások a Kossuth Lajos tér környékén:

 • augusztus 20-án és 21-én a 2-es, a 2B és a 2M villamos a déli végállomásuk és a Március 15. tér között közlekedik.

 

Változások augusztus 20-án a Szent Jobb-körmenet idején:

 • Augusztus 20-án, szombaton délután 3 órától a 15-ös és a 115-ös busz módosított útvonalon: a Bajcsy-Zsilinszky út–Kiskörút útvonalon jár.

 

Egyéb korlátozások:

Augusztus 20-án, szombaton 15:00-től augusztus 21-én 6:00-ig biztonsági okokból az alábbi MOL Bubi állomások nem üzemelnek:

 • budai oldal: Margit híd, Batthyány tér, Szilágyi Dezső tér, Döbrentei tér;
 • pesti oldal: Március 15. tér, Corvinus Egyetem, Boráros tér. A Clark Ádám tér gyűjtőállomás augusztus 16-a és 23-a között, a Műegyetem MOL Bubi gyűjtőállomás augusztus 15-e és 22-e között nem üzemel.

 

Az augusztus 20-i valós idejű forgalmi változásokat a BKK oldalán lehet követni.

Az utazások megtervezéséhez érdemes a BudapestGO alkalmazást használni, sőt jegyét, bérletét is megvásárolhatja az applikációban.

(Frissítve: 2022. 08. 20. 17:20)