Gyorsabbak lettek a BKK jegyautomatái

Budapest, 2022. augusztus 4. – Jelentős szoftverfejlesztést hajtott végre a Budapesti Közlekedési Központ a jegy- és bérletautomatákon, korszerűsítésüknek köszönhetően ezentúl gyorsabb és még stabilabb szolgáltatást nyújtanak az ügyfelek számára. Az automaták szoftverének teljes körű cseréjét az összes eszközön elvégezték, a jegyvásárlás lehetősége ez idő alatt is biztosított volt.

BKK-automata.

Megújultak a Budapesti Közlekedési Központ jegy- és bérletkiadó automatái. A BKK hálózatát üzemeltető Senso-Media Zrt. elvégezte az automaták szoftverének teljes körű cseréjét az egész gépparkon. Bár külsőleg nem változtak az automaták, de a rendszer fontosabb elemeinek cseréjével belülről korszerűbbé váltak.

A szoftverfrissítés mellett egyes hardverelemek – a többi között a központi számítógép – cseréje is indokolt volt, mert a berendezések 7-8 évesek, frissítésükkel azonban továbbra is biztosítható a magas szolgáltatási színvonaluk. Kivezették a 3G technológiát, helyükre 4G-t használó eszközöket szereltek be, ennek köszönhetően jóval gyorsabban és stabilabb adatkapcsolattal működnek már az automaták.

A jegy-és bérletautomaták ezentúl – a magyar mellett – angol és német nyelven használhatók. A nemzetközi példák azt mutatják, hogy a Budapesthez hasonló méretű és elhelyezkedésű városokban az említett nyelveken működő automatákkal találkoznak az ügyfelek, ráadásul a BKK tapasztalatai szerint is az ügyfelek a legnagyobb számban ezeket a nyelveket választották a jegy- és bérletvásárlás, illetve az ügyintézés során. 

A számlakiadás rendszere is megújult: aki ezt követően áfás számlát kér a vásárlás során, az a regisztrált e-mail címére – a korábbi papír alapú helyett – e-számlát fog kapni. A BKK a papíralapú számlázás elhagyásával környezetvédelmi szempontokat is figyelembe vesz.

Budapesten és az agglomerációban egyébként jelenleg 313 automata van éles üzemben összesen 180 helyszínen. A BKK bevételeinek mintegy hatvan százaléka az automatás értékesítésen keresztül folyik be, a bevételek húsz százaléka már a mobiljegyes vásárlás eredménye, ezen belül a februárban indult BudapestGO részaránya hatvan százalék.

 

Jelentős fejlesztés

A teljes géppark megújítása 2022. július végéig megtörtént, első körben a főváros legforgalmasabb pontjain található készülékek frissítését hajtották végre. Fontos előrelépés az is, hogy a frissítésnek köszönhetően a BKK sokkal gyorsabban, közvetlenül tudja állítani az automatákat, így például a szoftvercserét követő első napokban szükséges módosítások is könnyebben lesznek kezelhetők, hogy az ügyfelek a lehető legkevesebb kényelmetlenséggel találkozzanak a jegy- és bérletvásárlás során. Emellett az időszakos ajánlatok – például az elmúlt héten a Formula-1 Magyar Nagydíjhoz kapcsolódó közösségi közlekedési jegyek- és bérletek – is jóval egyszerűbben kerülhetnek be az automaták termékkínálatába.