Átszállás nélkül Pesterzsébetről a pesti belvárosba az új 2B villamosjárattal

Budapest, 2022. augusztus 9. Átszállás nélkül is elérhető lesz augusztus közepétől Pesterzsébetről a belváros a pesti fonódó villamoshálózat kialakításának következő fázisaként. Az augusztus 13-ától közlekedő 2B villamosjárat közvetlen összeköttetést biztosít Pesterzsébet, Pacsirtatelep és a Jászai Mari tér között, átszállás nélkül elérhetővé téve Budapest XX. kerületéből a Boráros térnél a 4-es és a 6-os villamost, a Fővám térnél az M4-es, a Vigadó térnél az M1-es, a Kossuth Lajos térnél pedig az M2-es metrót. A Budapesti Közlekedési Központ idén tavasszal indított társadalmi egyeztetést a témában, ennek kiértékelése után döntött az új járatról. A villamosok a Jászai Mari tér és a Haller utca között a 2-es villamossal azonos vonalon haladnak, onnan a pesti fonódó villamosprojekt keretében pár éve átadott vágánykapcsolaton keresztül érik el Ferencváros belsőbb területeit, majd az 51-es és az 52-es villamos vonalán jutnak el a pesterzsébeti Pacsirtatelepre.  

Illusztráció.

Az újonnan induló villamosjárattal könnyebben és gyorsabban érhető el Pesterzsébetről a pesti belváros, mint a jelenleg közlekedő 51-es villamossal.  A 2B villamos augusztus 13-tól a hét minden napján közlekedik, napközben 15, az esti órákban 20 percenként indulnak a szerelvények a Jászai Mari tér és Pesterzsébet, Pacsirtatelep között, így az átszállásmentes szolgáltatás a késői órákban is elérhető. A pesti fonódó villamosfejlesztés részeként induló új járat egyben közvetlen belvárosi és metrócsatlakozási kapcsolatot biztosít a Mester utca és Vágóhíd utca kereszteződésének környékén kiépülő új negyed lakóinak is.

2B villamos, térkép.

A pesti fonódó projekt célja, hogy a budaihoz hasonló, fonódó villamoshálózat valósulhasson meg a pesti oldalon is. Ennek köszönhetően átszállás nélkül lehet majd utazni olyan városrészek között is, ahol korábban még nem volt biztosított ez a kényelmes utazási mód.

 

Sűrűbb villamosközlekedés a pesti Duna-parton

Augusztus közepétől a pesti Duna-parton már három járattal, a 2-es, a 2B és a 2M villamossal utazhatunk, ezek együttesen a mainál sűrűbben indulnak majd. Az új járat indulásától függetlenül a 2-es, a 2M és a 24-es villamos útvonala nem változik, azok továbbra is az eddig megszokottak szerint járnak, de a 2M járat a mainál sűrűbb menetrend szerint közlekedik. Az 51-es villamos a jövőben csak csúcsidőben közlekedik, azon kívül az 51A villamossal lehet utazni a Ferenc körút és Könyves Kálmán körút térsége között. A Mester utca Haller utca és Ferenc körúti szakaszán a villamosok változatlan kínálattal közlekednek: az 51-es és az 51A villamosok követési ideje nem változik. Az eddig a Mester utcából Pesterzsébet felé induló utasok számára a Boráros teret is érintő, egész nap közlekedő 2B villamost ajánlja a BKK.

Az utazások megtervezéséhez érdemes a BudapestGO alkalmazást használni, amely többek között valós idejű járatinformációk alapján számolja ki az optimális útvonalat az úti cél eléréséhez, de akár jegyét, bérletét is megvásárolhatja az applikáció segítségével.