Utazzon vissza a múltba ezen a héten a nosztalgiajáratokkal!

Budapest, 2022. június 24. – Több nosztalgiajárattal is találkozhatnak a fővárosiak ezen a hétvégén. Pénteken nosztalgia fogaskerekű közlekedik a Széchenyi-hegyre, szombaton egy 70 éves busz koptatja az Andrássy út aszfaltját, valamint egész hétvégén utazhatunk több mint 100 éves villamosokkal Budapesten.

 

Nosztalgiafogas

Idén 148 éves a fogaskerekű vasút, amely 1874. júniusa óta szállítja az utasokat a Városmajor és a Svábhegy között. A pályát 1890-ben hosszabbították meg a Széchenyi-hegyig. A BKV Zrt. a születésnap alkalmából nosztalgiajáratot indít a két végállomás között. A korabeli kocsi június 24-én, péntek délután az alábbi menetrend szerint közlekedik:

 

Városmajor

Széchenyi-hegy, Gyermekvasút

érk.

ind.

érk.

ind.

 

14:08

14:34

14:47

15:09

15:28

15:54

16:07

16:29

16:48

17:14

17:27

17:49

 

 

 

 

A nosztalgiakocsival közlekedő szerelvényre csak a végállomásokon lehet felszállni. A nosztalgiakocsit csak nosztalgia vonal- vagy napijeggyel lehet igénybe venni, amelyek elővételben megvásárolhatók a BKK értékesítő pontjain, valamint elérhetők a nosztalgiajáratok személyzeténél is.

 

Nosztalgiabusz

A Hősök tere és a Deák Ferenc tér között, a Múzeumok Éjszakájához kapcsolódva egy közel 70 éves busszal is utazhatunk június 25-én, szombaton, ugyanis ezen az útvonalon indult el 1915-ben az első rendszeres budapesti buszjárat.  Az N1-es nosztalgiajáraton egy Ikarus 60-as típusú busz közlekedik, amelyből egykoron több mint 500 darab futott a főváros utcáin, de az NDK-ban és a Szovjetunióban is szolgálták a magyar gyártású járművek az utazóközönséget, sőt trolibusz is épült belőle. A BKV Zrt. az elmúlt évtizedben újított fel egy járművet, ami ezen a hétvégén a főváros talán legszebb sugárútján mutatja meg magát. Az N1-es nosztalgiabusz 14:00 és 19:00 között 17:00 kivételével minden egész órakor indul a Deák Ferenc térről, a 16-os buszok végállomásáról a Hősök tere felé, ahol a Műcsarnok előtti megállóban áll meg. A járműre kizárólag a végállomásokon lehet felszállni, és csak érkezési sorrendben, mivel az autóbusznak korlátozott a befogadóképessége. A N1-es autóbuszt nosztalgia vonal- vagy napijeggyel lehet igénybe venni, a Múzeumok Éjszakája karszalag nem elegendő az utazáshoz.

 

Nosztalgiavillamos

Ezen a hétvégén is közlekedik az N19-es nosztalgiavillamos a Deák Ferenc tér – Szent Gellért – Katinyi Mártírok parkja (Óbuda) útvonalon. Szombaton és vasárnap is egy-egy, a 20. század első évtizedében, azaz több mint 100 éve gyártott villamossal utazhatnak az érdeklődők. A N19-es villamos menetrendje az alábbi linken érhető el.

Június 25-én, szombaton a Múzeumok Éjszakájához kapcsolódva egy estére egy régi járat is újra életre kel: a Keleti pályaudvar és a kőbányai Kápolna utca között N36-os jelzéssel egy FVV csuklós villamos, ismertebb nevén Bengáli közlekedik a vonalon, amely érinti az Északi Járműjavítót is, ahol a Közlekedési Múzeum kiállítása várja az érdeklődőket. A villamossal az Eiffel Műhelyháztól közelíthető meg a kiállítóhely. A N36-os villamost nosztalgia vonal- vagy napijeggyel lehet igénybe venni, a Múzeumok Éjszakája karszalag nem elegendő az utazáshoz.

A nosztalgiajáratokat nosztalgia vonal- vagy napijeggyel lehet igénybe venni, amelyek elővételben megvásárolhatók a BKK értékesítő pontjain, valamint elérhetők a nosztalgiajáratok személyzeténél is.

 

Budapest Közlekedési Központ

BKV Zrt.