Társadalmi egyeztetés Rákosmente közlekedési rendszerének módosításáról

Budapest, 2022. június 7. – A Budapesti Közlekedési Központ társadalmi egyeztetést indít a XVII. kerület közösségi közlekedési rendszerérének módosításáról. A változások Rákosliget, a Régiakadémiatelep, Rákoscsaba-Újtelep, Rákoscsaba és Rákoskeresztúr közösségi közlekedését is érintik. A fejlesztéssel tovább bővülhet a gyorsjárati kiszolgálás az Örs vezér tere felé Rákosmentéről.

A BKK a XVII. kerületen belüli és a városi kapcsolatok bővítése érdekében, utasészrevételek alapján az alábbiak szerint fejleszti Rákosmente térségének közlekedését:

 

Rákosliget, Régiakadémiatelep, Rákoscsaba-Újtelep kapcsolata
az Örs vezér terével

  • A 261E busz útvonala a tervezet szerint úgy változik, hogy Rákoskeresztúr, városközpont helyett Régiakadémiatelep, Liget sortól indul és a Régiakadémiatelepet bejárva a Cinkotai útról jobbra a Pesti útra kanyarodik ki közvetlenül az Örs vezér tere irányába. A járat a Liget sor és a Borsó utca között valamennyi, a Borsó utca és az Örs vezér tere között változatlanul csak a Rézvirág utca megállóhelyet érinti. A fejlesztéssel Régiakadémiatelep és az Örs vezér tere M+H gyors autóbuszos kapcsolatot kap munkanapokon reggel.
  • A 176E busz üzemideje a javaslat szerint bővül, munkanapokon egész nap közlekedik. A fejlesztéssel Rákoscsaba-Újtelep és az Örs vezér tere között munkanapokon egész napos közvetlen autóbuszos kapcsolat jön létre, valamint az Örs vezér tere felől a Gyöngytyúk utca térsége napközben is gyorsan elérhetővé válik.

 

Rákoskeresztúr és Rákoscsaba kapcsolata az Örs vezér terével

  • A 161E busz a javaslat szerint munkanapokon a reggeli és délutáni időszakokban a jelenlegihez képest sűrűbben, 7-10 percenként közlekedik. A fejlesztéssel Rákoscsaba és Örs vezér tere M+H között a mainál gyakoribb gyorsjárati kapcsolat jön létre.
  • A 161A busz a tervezet szerint munkanapokon a reggeli és délutáni időszakokban sűrűbben és meghosszabbított útvonalon, a Kis utcai lakótelep helyett Rákoskeresztúr, városközpontig közlekedik. A fejlesztéssel a rákoskeresztúri lakótelep területéről sűrűbb és kiszámíthatóbb kapcsolat jön létre a Jászberényi úti célpontokkal.
  • A 161-es busz változatlan útvonalon, de csak munkanapokon napközben és este, valamint hétvégén és ünnepnapokon közlekedne. Helyette csúcsidőszakban az Örs vezér tere és Rákoskeresztúr, városközpont között módosított útvonalon közlekedő 161A, az Örs vezér tere és Rákoscsaba, illetve Rákoskeresztúr, városközpont és Rákoscsaba között a sűrűbben induló 161E járat közlekedne.
  • Csatlakozás Rákoskeresztúr, városközpontban: akik munkanapokon a reggeli és a délutáni időszakokban Rákoscsabáról a Borsó utca és az Örs vezér tere közötti megállókba, illetve ellenkező irányban az Örs vezér tere és a 513. utca közötti megállókból Rákoscsabára szeretnének utazni, azoknak a javaslat szerint Rákoskeresztúr, városközpontban közös peronos megállóhelyeken lenne lehetőségük átszállni a 161E és 161A buszok között.

 

Rákoskeresztúr, Kis utcai lakótelep kapcsolata az Örs vezér terével

  • A Kis utcai lakótelep elnevezésű megállóhelyen jelenleg a 161A autóbusz áll meg, amely munkanapokon reggel és délután 15 percenként jár. Az említett megállóhely utasforgalma alacsony.
  • A BKK javaslata szerint a Kis utcai lakótelep elnevezésű megállóhelyet az autóbuszok a jövőben nem érintik, így a lakótelep közvetlen közelében csökken a zaj.

Az itt lakók számára a néhány perces sétával elérhető Kis utca vagy a Bakancsos utca megállóhelyről továbbra is biztosított a sűrű alapjárati és gyorsjárati eljutás az Örs vezér tere irányába a hét minden napján egész nap. Mindkét megállóhely 300 méteres gyaloglási távolságon belül található meg.

 

Rákoskeresztúr kapcsolata Kőbányával

  • A Jászberényi út – Pesti út tengelyen közlekedő, minden megállót érintő járatok alacsony utasforgalmához igazodva a 162A járat üzemideje úgy változna, hogy csak a 162-es és a 262-es járatok üzemidején kívül, jellemzően késő este és hétvégén hajnalban indulna. Rákoskeresztúr, városközpont és Kőbánya között a 162-es és 262-es járatok mellett a már megszokott 195-ös busszal is lehet utazni.

A fejlesztés eredményeképpen tovább bővülhet a gyorsjárati kiszolgálás az Örs vezér tere felé a XVII. kerületből. Hétköznap reggelenként a Liget sor felől gyorsabban elérhetővé válhat az M2-es metró, a Kis utcai lakótelep felől pedig gyorsjárattal lehet az Örs vezér terére utazni. A Zrínyi utcát érintő 161E járat hétköznap csúcsidőszakban sűrűbben közlekedhet. A 176E járat hétköznap egész napos közlekedésre révén a Tarack utca térsége gyorsabban elérhetővé válhat az Örs vezér tere felől, míg a Tarcsai út környékéről egész nap közvetlenül elérhetővé válhat az M2-es metró. 

A BKK várja az észrevételeket 2022. június 21-ig a társaság honlapján meghirdetett társadalmi egyeztetés felületen.