Társadalmi egyeztetés a 213-as és a 103-as autóbusz közlekedéséről

Budapest, 2022. június 2.Az ügyfélészrevételek alapján a BKK azt tervezi, hogy a kerületi kapcsolatok bővítése érdekében a 213-as busz a Kondorosi út helyett a Tétényi út–Etele út–Fehérvári út útvonalon közlekedik majd, biztosítva a Fehérvári úti lakótelep és a Szent Imre Kórház átszállásmentes kapcsolatát. A Hengermalom út és Kelenföld vasútállomás között közlekedő 103-as autóbuszt teljes egészében kiváltotta a 2019-ben Kelenföld vasútállomásig meghosszabbított 1-es villamos, ezért a 103-as busz a BKK tervei szerint továbbiakban nem közlekedik.

A kerületi kapcsolatok bővítése érdekében a BKK javaslata szerint a 213-as busz a Kondorosi út helyett a Tétényi út–Etele út–Fehérvári út útvonalon közlekedik, ezzel biztosítva minden nap a Fehérvári úti lakótelep (Etele út/Fehérvári út, Kalotaszeg utca, Andor utca és Albertfalva kitérő megállók környezetének) és a Szent Imre Kórház átszállásmentes kapcsolatát. A 114-es és a 214-es buszjáratok útvonala nem változik, továbbra is a Kondorosi úton át érik el a Tétényi utat.

Az Etele út / Fehérvári úttól Kelenföld vasútállomásig 2019-ben meghosszabbított 1-es villamos teljes egészében kiváltotta a 103-as buszt, melynek utasforgalma emiatt folyamatosan csökkent, ezért a tervek szerint a 103-as busz a továbbiakban nem közlekedik majd. Ez a BKK tervei szerint nem jelent majd  gondot, mert a lakótelep felől az Etele téri új bevásárlóközpont már ma is közvetlenül elérhető a villamossal, valamint a Budafoki úti bevásárlóközpont is mindössze 250 méterre található az 1-es villamos Hengermalom út / Szerémi út megállójától. A villamos környezetbarát módon pótolja a vele párhuzamosan közlekedő 103-as buszt, ezzel az Etele út és a Hengermalom út környezetében az autóbuszok által okozott felesleges környezetterhelés is mérséklődhet.

A változások bevezetésének tervezett időpontja: 2022. augusztus.

A BKK várja az észrevételeket 2022. június 16-ig a társaság honlapján meghirdetett társadalmi egyeztetés felületen.