Kerékpáros fejlesztések a XV. kerületben – így lesz könnyebb és biztonságosabb a közlekedés

Budapest, 2022. június 30. – Gyors és biztonságos kerékpáros kapcsolatok jöhetnek létre a XV. kerületben: a közlekedési fejlesztések azt a célt szolgálják, hogy hozzájáruljanak egy élhetőbb és fenntarthatóbb városi környezet kialakításához, és egyre többen döntsenek a kerékpározás mellett. A kivitelezési munkákra vonatkozó ajánlati felhívás június 29-én jelent meg.

Kerékpárral a fővárosban.

(A fotó illusztráció)

 

A fejlesztés előkészítési szakaszában tervezési szempont volt, hogy könnyebben és biztonságosabban lehessen kerékpárral megközelíteni a XV. kerületben lévő köz- és oktatási intézményeket, üzleteket, valamint a fontosabb közlekedési csomópontokat. A projekt célja, hogy minél többen válasszák a kerékpárt a mindennapi ügyintézés, a munkába, óvodába vagy iskolába járás során.

XV. kerületi kerékpáros fejlesztések.

(A grafikára kattintva nagyobb méretben jelenik meg a térkép)

 

A projekt forgalom- és sebességcsillapítási intézkedések bevezetését is tartalmazza, egyúttal kerékpársáv kialakításával lehetővé teszi, illetve elősegíti a Széchenyi úti, a Szent Korona útjai, a Wesselényi utcai, valamint az Arany János utcai gyalogos-felüljáró megközelítését. A közterületi átalakításoknak köszönhetően könnyebben és biztonságosabban lehet majd kerékpárral megközelíteni a Széchenyi téri Czabán Általános Iskolát.

Eredményes közbeszerzési eljárás lefolytatása után a kivitelezési munkákat várhatóan 2023 első felében végzik el.

 

Élhetőbbé tesszük Budapestet: tovább nőhet
a fenntartható közlekedési eszközök aránya a fővárosban

A XV. kerületi beruházás egy nagyobb fejlesztési program része. Az Európai Unió támogatásával a Versenyképes Operatív Program (VEKOP) keretében összesen bruttó 8,39 milliárd forint jut arra, hogy kerékpárosbaráttá alakítsák a fővárosi úthálózatot.

A BKK a Fővárosi Önkormányzattal szorosan együttműködve igyekszik megteremteni annak a feltételét, hogy a közlekedők az aktuális céljaiknak leginkább megfelelő közlekedési eszközt választhassák. Az autót felváltó fenntartható lehetőségeknek nemcsak társadalmi, hanem környezeti hasznuk is van, csökkenhet a zaj- és légszennyezettség, javulhat a levegő minősége, élhetőbbé válnak a zsúfolt fővárosi útszakaszok. Kerékpározás közben ráadásul közelebb érezzük magunkat a környezetünkhöz, új útvonalakat és helyszíneket fedezhetünk fel a városban amellett, hogy fontos lépést teszünk az egészségünk megőrzése felé is.

A főváros közlekedési fejlesztéseit összefoglaló Budapesti Mobilitási Terv 2030 a közösségi, kerékpáros és gyalogos közlekedés előtérbe helyezését tűzi ki célul, hogy fővárosunk a jelenleginél élhetőbb, és még inkább ember- és környezetbarát város legyen.