Hamis bérlet garanciával – elfogták a csalót a rendőrök

Budapest, 2022. június 29. – A budapesti nyomozók őrizetbe vették azt a 69 éves férfit, aki a gyanú szerint BKK-automatából lopott biztonsági papírokra gyártott bérleteket.

Fotó: BRFK

 

A rendelkezésre álló adatok alapján E. Tamás kereskedett az általa gyártott hamis bérletekkel. A rendeléseket előre felvette, majd a BKK-automatából lopott biztonsági hőpapírra a vevők adataival bérleteket nyomtatott. A hamis bérletek a lopott papír és a férfi által használt speciális hőnyomtató miatt szinte teljesen megegyeztek az eredetivel, azok csak az eredeti hátoldalán lévő sorszámokban különböztek.

A 69 éves csaló az eladáson túl teljes körű szolgáltatást nyújtott vevőinek: lejáratkor rögtön új szelvényt kínált, aki pedig lebukott, annak garanciában adott másik bérletet.

A Budapesti Rendőr-főkapitányság Nyomozó Főosztály Vagyonvédelmi Osztálya E. Tamást 2022. június 22-én elfogta. A férfi belvárosi lakásában a rendőrök több lopott biztonsági hőpapírtekercset (mely több száz hamis bérlet előállítására alkalmas), speciális hőnyomtatót, számítógépet, illetve több, feltehetően megrendelésre készült, már személyes adatokkal ellátott hamis bérletet találtak és foglaltak le.

Fotó: BRFK

 

„Köszönet jár a Budapesti Rendőr-főkapitányság kollégáinak az együttműködésért, amelynek keretében a BRFK és a BKK olyannal szemben intézkedett ismét közösen, aki jelentős kárt okozott a BKK-díjtermékek hamisításával – mondta el Borsi Dávid, a Budapesti Közlekedési Központ kommunikációs vezetője. – A BKK nagy figyelmet fordít az ilyen típusú visszaélések visszaszorítására: folyamatosan korszerűsíti a hőpapírok biztonsági elemeit és a TVM-automaták működését, egyúttal olyan fejlesztéseket hajt végre, amelyek hatékonyan segítik az ellenőrzést végzők munkáját és eredményességét.”

A nyomozók E. Tamást nagyobb kárt okozó, üzletszerűen elkövetett csalás bűntett miatt gyanúsítottként hallgatták ki, majd őrizetbe vették és előterjesztést tettek letartóztatásának indítványozására, melyet a bíróság június 24-én elrendelt.

A Budapesti Rendőr-főkapitányság munkatársai E. Tamás vevőivel szemben csalás és hamis magánokirat felhasználás vétsége miatt indítottak eljárást.

 

Budapesti Rendőr-főkapitányság

Budapesti Közlekedési Központ

 

(A galériában látható fényképeket a BRFK készítette)