Az utasok kérték, a BKK bővíti a Havanna-lakótelep térségének közlekedési kapcsolatait

Budapest, 2022. június 2. Az ügyfelek elvárásainak megfelelően fejleszti a Havanna-lakótelep és az M3-as metróvonal között közlekedő járatokat a Budapesti Közlekedési Központ. A változások július 2-án lépnek életbe.

A Budapesti Közlekedési Központ az M3-as metró déli szakaszának felújításához kapcsolódva új közösségi közlekedési hálózatot vezetett be a Havanna-lakótelepen. A BKK az ügyfelek igényeit vizsgálva úgy látta, hogy a térségben lakók a metrót főként a Határ út felé közlekedő gyorsjárattal közelítik meg, így csökkent a Kőbánya-Kispest felé tartó 136E autóbusz szerepe. A társaság az elvárásokhoz és az észrevételekhez igazodva tett javaslatokat a metrópótlás utáni végleges hálózat kialakítására.

A Budapesti Közlekedési Központ – a közösségi közlekedési kapcsolatok fejlesztése érdekében – márciusban indított társadalmi egyeztetést a Havanna-lakótelep kiszolgálásáról, a 194M és a 136E járatok közlekedéséről. 

A társadalmi egyeztetés eredményeként a Budapesti Közlekedési Központ az érintett járatok menetrendjét és megállóit az ügyfelek igényeihez igazítja az alábbiak szerint: 

  • A 194M buszjárat a jövőben 142E jelzéssel közlekedik: az új 142E autóbusz üzemideje jelentősen bővül, hétköznap késő este és hétvégén is 15-20 percenként közlekedik. A Liptáktelep bővebb kiszolgálása érdekében az autóbuszok mindkét irányban megállnak a Kispesti temető megállóhelyen.
     
  • A 136E busz 136-os jelzéssel az Üllői úton és 132E jelzéssel az Ady Endre úton közlekedik: a 136-os busz az Üllői úton megáll a Lajosmizsei sorompónál, a Villanytelepnél és a Kispest, Kossuth tér, illetve a Simonyi Zsigmond utca megállónál. Napközben 12-15, hajnalban és késő este 20 percenként indul. A 132E gyorsjárat mindennap a Havanna-lakótelep és Kőbánya-Kispest között közlekedik a kevésbé forgalmas Ady Endre úton. Az új járat megáll a Kispesti temető és a Templom tér megállóhelyeken, ezzel biztosítja Kispest központja és a lakótelep közötti kapcsolatot, a Havanna-lakótelep felé is a Barta Lajos utcán át közlekedik, és szintén a Fiatalság utcánál fordul vissza. Hétköznapokon 5 és 21 óra, hétvégén jellemzően 7 és 21 óra között közlekedik, csúcsidőben 12-15, egyéb időszakban 30 percenként.