Összefog a Munch és a BKK a Klímaváltozási akciónap alkalmából

Budapest, 2022. május 13. – A környezetbarát városi élet nem kell, hogy bonyolult és drága legyen! Ha összekötjük az olyan Budapesten elérhető fenntartható alternatívákat, mint a Munch ételmentő platform és a BKK által üzemeltetett MOL Bubi közbringarendszer, azzal rengeteget tehetünk a klímaváltozásért. Május 15-én, vasárnap ülj fel te is egy MOL Bubira, és spórold meg akár annyi üvegházhatású gáz kibocsátását, mint ami azzal jár, ha közel 300 alkalommal töltenéd fel a telefonodat!

(Fotó: Munch/Nagy Marietta)

 

A május 15-i Klímaváltozási akciónap alkalmából minden évben világszerte összefognak szervezetek, cégek és civilek, hogy rámutassanak a bolygónk éghajlatát fenyegető veszélyekre és a klímaváltozás által előidézett, vészjósló természeti változásokra. Éppen ezért döntött úgy a Munch és a Budapesti Közlekedési Központ (BKK), hogy egy közös akcióval fogják felhívni a figyelmet a természeti változásokra, amelyekre az olyan nagyvárosok, mint Budapest fokozottan hatással vannak.

A két kezdeményezés üzenete és célja ugyanis nagyon hasonló. Mind az ételmentéssel, mind a kerékpározással csökkenthetjük a biológiai lábnyomunkat, így hozzájárulhatunk a városok klímasemlegességéhez, ráadásul a pénztárcánknak is jót teszünk velük. Ha pedig ezt a kettőt egyesítjük, akkor egyszerre (t)eszünk jót, miközben egészséges és környezettudatos megoldásokat választunk, ami egy fenntarthatóbb városi életet biztosít mindenkinek.

„A BKK örömmel vesz részt a Munch-csal való együttműködésben, hiszen a társaság számára fontos cél a klímavédelem” – mondta Borsi Dávid a közös akció kapcsán. A BKK kommunikációs vezetője hozzátette: a környezettudatos közlekedésfejlesztésben úttörő szerepe van a MOL Bubinak, de ugyanezt a célt szolgálják a zéró károsanyag-kibocsátást segítő troli- és villamosbeszerzések, a megosztáson alapuló szolgáltatások támogatása, és az ehhez kapcsolódó mikromobilitási hálózat kiépítése, amely jelenleg is zajlik Budapesten.

Kezdj bele egy környezet- és pénztárcabarát szokásba azzal, hogy május 15-én, vasárnap te is felülsz egy MOL Bubira, és beszerzel biciklivel egy pazarlástól megmentett ételcsomagot, közel féláron! Foglalj le egy Munch-csomagot, majd irány a legközelebbi MOL Bubi gyűjtőállomás! Tedd le az állomáson, vagy parkolj a bicikliddel a Munch partner előtt, és vedd át a megadott idősávban a meglepetéscsomagodat! Egy átlagos Munch csomag beszerzésével kb. 2,4 kilogramm üvegházhatású gáz kibocsátásától mentheted meg a Földet. Kis lépés neked, de hatalmas lépés a környezetnek.

Az együttműködés kisfilmje ezen a linken érhető el.

 

A Munch-ról

A Munch-ot 2020-ban 4 fiatal hozta létre, akik a modern technológia eszközét felhasználva harcolnak az ételpazarlás ellen. A Munch egy platform, amin keresztül éttermek, pékségek, boltok és szállodák kedvezményesen értékesítik az el nem adott, de jó minőségű ételeket. A Munch-csal mindenki könnyedén tehet az ételpazarlás ellen, miközben jókat eszik – jó áron! A Munch elérhető a böngészőből és telefonos alkalmazás segítségével is. A kezdeményezéshez a cég megalakulása óta már több mint 500 vendéglátóhely csatlakozott, és több mint 200.000-en töltötték le az alkalmazást. A Munch elnyerte az „Év Fenntartható Vállalkozása díjat”, valamint az OMÉK-on, Magyarország legnagyobb élelmiszeripari kiállításán, az „Élelmiszerpazarlás megelőzéséért Díjat” is.

 

A MOL Bubiról

A 2014-ben indult MOL Bubi igazi sikertörténet Budapest életében: jelentősen hozzájárult a városi kerékpározás terjedéséhez, ráadásul több százezer kilogramm szén-dioxid kibocsátásától óvta meg a bolygót, egyúttal tette zöldebbé és élhetőbbé Budapestet. A MOL Bubi értékes brand a megosztáson alapuló közlekedési eszközök piacán. Nem véletlen, hogy a Forbes 2015-ben a legtrendibb magyar márkák közé választotta a közbringát. A városi kerékpározást ösztönző rendszer 2021 tavaszán megújult, hogy a korábbihoz képest lényegesen jobb felhasználói élményt nyújtson a fővárosban közlekedők számára. A megújulásnak köszönhetően a közbringaszolgáltatás az elmúlt egy évben sorra dönti a rekordokat. Népszerűbb, mint előtte bármikor. Jelenleg 1560 kerékpár használható a rendszerben, és 162 állomás van Budapesten. Hamarosan 75 új gyűjtőállomással és 900 vadonatúj MOL Bubi kerékpárral bővül a szolgáltatás.

 

Munch

Budapesti Közlekedési Központ