Örökös nyugdíjba vonul Budapest első közösségi kerékpárja

Budapest, 2022. május 26. - A Budapesti Közlekedési Központnak és a Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeumnak köszönhetően a legelső MOL Bubi kerékpár is bevonult a halhatatlan járművek panteonjába. Az első, jellegzetes zöld színű bicikli még 2014-ben jelent meg a főváros útjain, utolsó kilométereit pedig 2020 végén futotta, amikor a rendszer megújulásával bevonták a régi kerékpárokat.

A fővárosi kerékpáros közlekedés szimbólumának számító MOL Bubi bicikliket Dr. Walter Katalin, a BKK vezérigazgatója adta át Vitézy Dávidnak a Közlekedési Múzeum főigazgatójának az Északi Járműjavító Dízelcsarnokban tartott sajtóeseményen.

A most átadott kerékpárok mindegyikének különleges története van – árulta el Dr. Walter Katalin, a BKK vezérigazgatója. Volt, amelyiket mágneshorgászok fogtak ki a Dunából a Boráros térnél. Van köztük olyan, amelyik fújt gumis prototípus volt 2014-ben, azonban akkor nem került ki az utcára. Ma viszont már tudjuk, hogy a fújt guminak köszönhetően jelentősen jobb a kerékpárok használhatósága. Számos történetet és rengeteg kilométert hagynak maguk mögött a múzeumi életre készülő biciklik, de hiszünk abban, hogy a jövőt is megváltoztatták egy kicsit. Ezek az eszközök új korszakot nyitottak Budapest közösségi közlekedésében, amelyet utódaik, a 2021 májusában megújult, most is utcákon lévő kerékpárok csak tovább erősítenek – mondta Dr. Walter Katalin.

Az első Bubit már 8 éve adtuk át, jó látni, hogy a rendszer sikeres, sőt egyre sikeresebb, és a legelső darabokat már a Közlekedési Múzeumban fogadhatjuk. A kerékpáros közlekedés és a megosztott közlekedési megoldások előtt nagy jövő áll, amelynek a MOL Bubi az egyik első hírnöke volt Magyarországon. Nem véletlen, hogy ezek a kerékpárok majd a Múzeum új állandó kiállításban is láthatóak lesznek. Addig is egy hatalmas időszaki kiállítással várjuk a látogatóinkat leendő otthonunkban, az egykori Északi Járműjavítóban, Kőbányán. Május 28-tól legendás mozdonyokat, híres Ikarusokat, ikonikus járműveket mutatunk be újra megnyíló kiállításunkban, a tavalyinál kétszer nagyobb területen, rengeteg újdonsággal. A gyereknapi hétvégén számos programmal is készülünk, a kiállítás pedig szeptember 30-ig lesz megtekinthető – mondta az ünnepélyes átadón Vitézy Dávid.

 

Az első MOL Bubi kerékpár története

A budapesti közbringaszolgáltatás 2014. szeptember 8-án indult, a fővárosiak ekkor ülhettek fel először az első MOL Bubi biciklikre. Az új eszközök jól vizsgáztak bemutatkozásuk napján, a fővárosiak összesen 38 ezer percet utaztak a kerékpárokkal első, hivatalos munkanapjukon.

A most múzeumba kerülő bicikliket a magyar Csepel Zrt. szerelte össze. Teljesen zárt fékrendszerrel, folyamatosan működő, megállás után egy ideig még világító – dinamóval hajtott – lámpákkal rendelkeztek a biciklik. A tervezők a biztonságára is gondoltak: mindegyik kerékpár rendelkezett lopás ellen védő GPS-modullal.

Az eszközök a megszokottnál jóval nagyobb teher- és strapabírásra voltak tervezve, amelynek egyik eleme volt a defektmentes abroncs. Ez utóbbi volt az egyik olyan tulajdonság, amelyen aztán az ügyfelek visszajelzéseit is figyelembe véve változtatott a BKK a rendszer 2021-ben történt megújításakor. A szolgáltatás újjászületésével az első generációs kerékpárokat kivonták a forgalomból, többségük nehéz sorsú családok mindennapjait teszik könnyebbé.

 

Mit kell tudni az új MOL Bubiról?

A közbringaszolgáltatás alapjaiban újult meg 2021 májusára, hogy a korábbihoz képest lényegesen jobb felhasználói élményt nyújtson a fővárosban közlekedők számára. A kerékpárok defekttűrő, fújt gumikat kaptak, ezért könnyebben tekerhetők és sokkal jobban gurulnak. Az applikáció megújulásának köszönhetően ma már minden MOL Bubival kapcsolatos ügyet pillanatok alatt el lehet intézni, nincs szükség személyes ügyintézésre, illetve a honlap is megújult. Emellett egyszerűbbé vált a kerékpárok felvétele és lezárása, amelyet egy okoslakattal lehet megtenni. A szolgáltatás részeként a MOL Bubi díjszabása is kedvezőbb lett.

A Fővárosi Önkormányzat megbízásából, a BKK beruházásában megvalósult közbringa-szolgáltatást elindulása óta jelentős támogatással segíti a rendszer névadó szponzora, a MOL Csoport.

 

Budapesti Közlekedési Központ

Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum