Április közepétől új útvonalon jár a 73-as troli

Budapest, 2022. április 7. – A jelenleginél gyakrabban és új útvonalon, a Keleti pályaudvar és a Nyugati pályaudvar között jár a 73-as trolibusz április 15-től, péntektől. A BKK munkatársai felmérték az ügyfelek igényeit, ezt követően a szakemberek úgy módosították a járat útvonalát, hogy az a Nyugati pályaudvar környékén jelentősen javítsa a szolgáltatás színvonalát.

 

A rendkívül alacsony utazási igények miatt a troli április közepétől nem érinti a Nyugati pályaudvar és a Deák Ferenc tér közötti megállókat, a Nyugati pályaudvar M (Podmaniczky utca) megálló után a Teréz körút – Váci út – Ferdinánd híd útvonalon haladva fordul vissza a Keleti pályaudvar felé. A kimaradó szakaszon a 9-es busszal, a 72M trolibusszal és az M3 jelzésű metrópótló buszokkal lehet utazni a továbbiakban.

A járat a jelenleginél sűrűbben jár majd: munkanapokon csúcsidőben 15 percenként indulnak majd a trolik, ezáltal lényegesen vonzóbb eljutási lehetőséget kínálnak az ügyfeleknek. A 73-as trolira április közepétől a Nyugati pályaudvarnál a 9-es busz megállójában is fel lehet szállni, valamint egy új megállót létesítenek neki a Váci úton a Balzac utca magasságában, a Westend bevásárlóközpont oldalában. Az új útvonalon a járművek önjáró üzemmódban, akkumulátorról közlekednek.

A Budapesti Közlekedési Központ és a Fővárosi Önkormányzat továbbra is elkötelezett az ilyen és ehhez hasonló környezet- és utasbarát fejlesztések mellett, annak ellenére, hogy a koronavírus-járvány és a kormányzati döntések miatt rendkívül szűkös források állnak a rendelkezésre. Ezek egyik fontos eleme a fővárosi trolifejlesztések megvalósítása, amelynek köszönhetően további új, korszerű trolibuszok érkezhetnek Budapestre, ha megvan hozzá az anyagi fedezet. Erről ezen a linken olvashat.

A 73M jelzés – utalva az Nyugati pályaudvar és a Deák Ferenc tér közötti szakaszon a járat metrópótló jellegére – a módosítás következtében megszűnik, a troli április 15-től ismét a korábban megszokott 73-as jelzéssel közlekedik.