A klíma és a környezet megóvására hívja fel a figyelmet a BKK a Föld napja alkalmából

Budapest, 2022. április 21. – Különleges akcióval lepi meg a fővárosiakat a Budapesti Közlekedési Központ, a TEDxDanubia, az Arena Mall, az Allee, a Westend, valamint a Rózsakert bevásárlóközpont a Föld napján. Április 22-én, pénteken a közösségi közlekedési eszközökön és a plázákban figyelemfelhívó gondolatokkal és a természeti világ hangjaival találkozhatnak az utazók, járókelők.

Ha kinyitjuk a fülünket és szemünket, észrevehetjük, hogy a város is tele van ámulatba ejtő hangokkal, színekkel, csodálatos és kiemelten fontos állatokkal. Erre hívja fel a figyelmet a TEDxDanubia, a Budapesti Közlekedési Központ, az Arena Mall, a Westend, az Allee és a Rózsakert bevásárlóközpont különleges, Föld napi akciója.

Április 22-én, pénteken madárcsicsergés, levelek susogása költözik az üzletközpontokba. Eközben Udvaros Dorottya és Litkai Gergely olyan gondolatokat oszt meg a fővárosban közlekedőkkel, amelyek a klíma és a környezet megóvására hívják fel a figyelmet.

A BKK is a környezet védelmére és saját egészségük megóvására buzdítja azokat, akik rendszeresen autóval közlekednek. Arra ösztönzi őket, hogy használják a közösségi közlekedést az autó helyett, ezáltal ugyanis járhatóbbá, élhetőbbé válnak a főváros útjai, csökkenhet a zaj- és légszennyezettség, továbbá sokat tehetnek az egészség megőrzéséért. Ezeknek a céloknak a fontosságát demonstrálva idén a BKK munkatársai közösen is részt vesznek az I bike Budapest Bringás felvonuláson.

 

Mi a Föld napja?

Az ENSZ 2009-ben nyilvánította április 22-ét a „Földanya Nemzetközi Napjává” Evo Morales bolíviai elnök kezdeményezésére. A Föld napja alkalmából különféle eseményeket rendeznek világszerte, melyekkel felhívják a figyelmet a bolygó természeti környezetének megóvására. A napot 175 országban tartják, Magyarországon 1990 óta rendezik meg.  „Egy nap a holnapért, a klímáért! Létünk alapja az élővilág változatosságának megőrzése” – erre figyelmeztet a 32. magyar és az 52. világméretű Föld napja, melynek kiemelt témája a biológiai sokféleség megőrzése.

A magyar Föld Napja Alapítvány 1990-ben csatlakozott a nemzetközi akcióhoz. A társaság idén arra figyelmeztet, hogy az emberiség túlterjeszkedése agyonnyomja a vadvilágot, túlfogyasztunk és túlterjeszkedünk, ezt jelzi évről évre a WWF Élő bolygó jelentése. Az emberiség beavatkozása a természet évezredes egyensúlyába veszélyezteti a vadonélők, köztük a beporzó rovarok, növények létét. A biológiai sokféleség csökkenésének 60 százalékáért étrendünk, pontosabban az állatok takarmánya felel.

„Sebezhetőségünkre figyelmeztetett a koronavírussal a természet - legyen az idei Föld napja is önszerveződő, közösségépítő! Tegyünk végre, kezdjük el ma!” – figyelmeztet a Föld Napja Alapítvány.