Társadalmi egyeztetés a Havanna-lakótelep közösségi közlekedéséről

Budapest, 2022. március 24. – Az ügyfelek igényeihez igazodó változások bevezetését tervezi a XVIII. és a XIX. kerületben a Budapesti Közlekedési Központ. A 136E és a 194M buszokat érintő változásokkal kapcsolatban társadalmi egyeztetést kezdeményez a BKK.

 

Az M3-as metró déli szakaszának felújításához kapcsolódva 2019 tavaszán a Havanna-lakótelepről új gyorsjárat indult 194M jelzéssel a Nagyvárad térre. A csak munkanapokon közlekedő járat útvonala a metró déli szakaszának átadását követően a Határ útig rövidült.

Az utasforgalmi felmérések szerint a Havanna-lakótelepről indulók túlnyomó többsége a Határ út felé közlekedő gyorsjárattal közelíti meg az M3-as metrót, míg a Kőbánya-Kispest felé közlekedő 136E busz szerepe csökkent ebből a szempontból. Emellett számos észrevétel és kérés érkezett a 136E busz további megállókban való megállításával kapcsolatban.

A Budapesti Közlekedési Központ az ügyfelei igényeit figyelembevéve, valamint a XVIII. és a XIX. kerület Önkormányzataival egyeztetve az alábbi változásokat tervezi bevezetni:

  • 194M busz a metrópótlástól független, állandó járattá válik, így járatszámozása megváltozik, 142E jelzéssel, változatlan útvonalon és megállási renddel közlekedik a továbbiakban. A járat üzemideje jelentősen hosszabb lesz: hétköznap késő este, valamint hétvégén is egész nap közlekedik.
  • A 136E busz a továbbiakban 136-os jelzéssel az eddig megszokott útvonalon közlekedik, de több helyen áll meg: a Lajosmizsei sorompónál, a Villanytelepnél és a Kispest, Kossuth tér / Simonyi Zsigmond utca megállóhelyeken is fel lehet szállni a buszokra, ezzel biztosítva a lakótelep számára a térség legfontosabb kereskedelmi létesítményeinek elérését.

 

A változások bevezetésére várhatóan 2022 májusában kerülhet sor. Az iménti javaslatokkal kapcsolatban a BKK 2022. április 7-ig várja az ügyfelek észrevételeit a társadalmi egyeztetés felületén.