Ingyen utazhatnak az ukrajnai menekültek a BKK járatain

Budapest, 2022. március 3. – Március 4-től díjmentesen utazhatnak a BKK járatain azok az ukrán állampolgárok, akiknek a háború miatt kellett elhagyniuk otthonaikat és rendelkeznek valamilyen hivatalos ukrán okmánnyal. Mindeközben a Budapesti Közlekedési Központ munkatársai a főváros vasúti pályaudvarain nyújtanak segítséget az Ukrajnából érkezőknek.

 

Karácsony Gergely főpolgármester döntésének köszönhetően 2022. március 4-től, péntektől díjmentesen utazhatnak az Ukrajnából érkező menekültek a BKK járatain. A háborúval sújtott országból érkező személyeknek elegendő felmutatniuk egy személyazonosításra alkalmas ukrán okmányt a jegyellenőrzések során. Az ingyenes utazáshoz elfogadható okirat többek között az ukrán útlevél, az ukrán személyigazolvány, az ukrán tartózkodási engedély, az Ukrajnában tanuló egyéb külföldi diákok esetében az ukrán diákigazolvány, illetve olyan egyéb okirat, amelyben egyéb külföldi állampolgár esetében ukrán lakcím is megtalálható. A díjmentes utazásra jogosító okmányokat elfogadják a BKK-járatok – kivéve a 100E reptéri gyorsjáratot, a siklót, a nosztalgia járatokat és a hajókat –, valamint a HÉV és a környéki „kék” buszok Budapesten belüli szakaszán.

A díjmentes utazásról szóló rendelkezés április 30-ig tart, a BKK azonban szükség esetén meghosszabbíthatja ezt a határidőt.

 

A BKK folyamatosan segíti a menekülteket

Az egész világ döbbenten és szomorúan figyeli az Ukrajnában zajló háborús eseményeket, egyre több menekült érkezik Budapestre, akikre megkülönböztetett figyelmet fordít a Budapest Közlekedési Központ. A BKK munkatársai már február 26-án bekapcsolódtak a menekülteket segítő feladatellátásba. A társaság elsősorban a szükséges logisztikai kapacitások megszervezését, biztosítását látja el.

A BKK helyszíni forgalomirányítói jellemzően a két vasúti pályaudvaron tartózkodnak, folyamatosan tartják a kapcsolatot a rendőrség, a katasztrófavédelem, a FÖRI és a segítségnyújtásban résztvevő egyéb egységekkel, illetve az adott helyszíneken útbaigazítják, illetve elkísérik az Ukrajnából érkezőket a megfelelő autóbuszokhoz.

A szállítási feladatok jellemzően

  • a Nyugati és a Keleti pályaudvar között,
  • a pályaudvarok és a kijelölt szállások között, és
  • a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtérre történnek.
  • Emellett a társaság vidéki szállásokra is szállított már menekülteket.

A Budapesti Közlekedési Központ továbbra is azon dolgozik, hogy az Ukrajnából érkező menekültek helyzetét a lehető legjobban könnyítse. A társaság az ügyfeleit is arra kéri, hogy utazásuk során, ha szükséges, nyújtsanak segítséget a BKK járatain közlekedő menekülteknek.