Új videóban mutatják be a mentők, mi a teendő erős vérzés esetén

Budapest, 2021. december 13. – A fővárosban a közösségi közlekedés használata során napi 2-3 esetben fordul elő, hogy orvosi segítségre szorulnak a BKK ügyfelei. Egy veszélyhelyzetben nagyon sok múlhat azon, hogy az utasok szakszerűen tudják ellátni a bajba jutott társukat. A BKK és az Országos Mentőszolgálat legújabb közös videójában azt mutatják be, hogy mit kell tenni, ha valaki úgy sérül meg például egy baleset során egy BKK járaton, hogy erősen vérezni kezd.

November elején indította közös edukációs kampányát a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) és az Országos Mentőszolgálat (OMSZ). Az együttműködés célja, hogy a közösségi közlekedés járatain utazva a BKK ügyfelei felismerjék, ha egy utastársuk rosszul van, és ne féljenek segíteni rajta. Annak érdekében, hogy az utasok a veszélyhelyzetben a lehető legszakszerűbben járjanak el, a BKK a segélynyújtás fázisait ábrázoló plakátokat helyezett ki járatain, illetve a megállókban. 

A Társaság az OMSZ-szel közösen hasonló céllal indított egy videósorozatot is, amelyben az Országos Mentőszolgálat szóvivője, Győrfi Pál szemlélteti, hogy mihez kezdjen az utas, ha valaki rosszul lesz mellette, vagy hogyan használja a defibrilátorkészüléket vészhelyzet esetén. A legújabb videóban az erős vérzés esetén szükséges teendőket mutatta be a szóvivő.

Az OMSZ és a BKK javasolja az Életmentő és a SzívCity alkalmazások letöltését, hiszen ezek használata megkönnyíti és felgyorsítja az életmentés folyamatát.

 

Stratégiai partnerség az utasok biztonságáért

A két fél egymás munkájának segítése és az utasok biztonsága érdekében kötött stratégiai partnerséget. Első lépésként a BKK év elején bevezette, hogy a járművek kijelzőin megjelenhessen a Mentőre vár felirat, ezáltal segítve a mentők munkáját. Ezt követően októberben összesen 1600 darab 2022. év végéig érvényes éves MOL Bubi bérletet kaptak a Közép-Magyarország régióban dolgozó Covid-hős mentősök a közlekedésszervezőtől. Novemberben a két társaság közös edukációs kampányt indított azzal a céllal, hogy a szakemberek munkája mellett a BKK járatain utazók is magabiztos cselekedjenek, ha a körülmények azt megkívánják.