Legyen mindenki számára könnyen elérhető a közösségi közlekedés!

Budapest, 2021. december 3. – December 3-a a Fogyatékossággal Élő Emberek Világnapja. A Budapesti Közlekedési Központ nemcsak ma, hanem az év minden napján elkötelezett az esélyegyenlőség és a hozzáférhetőség mellett.

 December 3-án a fogyatékossággal élő emberek egy picivel több figyelmet kapnak, mint máskor. Ezen a napon a társadalom jobban megismerheti például a mozgásukban korlátozott, vagy a látássérült emberek mindennapjait, és azokat a kihívásokat, amelyekkel a fogyatékos embereknek nap mint nap meg kell küzdeniük utazásaik során is. Azonban az egyének közötti egyenlőtlenségek csökkentését nem csak az év egyetlen napján kell segíteni. A fenntartható, mindenki által egyenlő eséllyel hozzáférhető és igénybe vehető szolgáltatások biztosításán folyamatosan dolgozni kell.

A Budapesti Közlekedési Központ az elmúlt években több lépést is tett azért, hogy a közösségi közlekedés mindenki számára elérhetővé váljon: folyamatosan bővült az alacsonypadlós járművek száma, ma már az autóbuszok 94 százaléka, és a trolibuszok 70 százaléka alacsonypadlós. Emellett a megállóhelyek akadálymentesítése is zajlik, például az 50-es villamos vonalán, vagy a megújuló Blaha Lujza téren, ahol felszíni gyalogátkelőhelyeket hoznak létre, amelyek hangjelzéssel segítik majd a látássérült emberek közlekedését.

A Társaság olyan civil és érdekképviseleti szervezetekkel is együttműködik, amelyek a fogyatékos emberek mindennapjait hivatottak megkönnyíteni.

 

A DANOVA projekt résztvevőjeként a BKK közreműködik abban a nyáron indított ötletpályázatban amelynek célja, hogy támogassa a vak és gyengénlátó utasok önálló közlekedését a forgalmasabb közlekedési csomópontokban.

 

 Partnerként vett részt 2017 és 2020 között az INCLUSION-projektben, amelynek fő célja a közösségi közlekedéshez való hozzáférhetőség vizsgálata, a felhasználói igények megértése és új megoldások kipróbálása volt.

 

A BKK tematikus kampányt indított, melynek célja az volt, hogy megérthetők legyenek a vak és gyengénlátó, illetve a mozgáskorlátozott emberek közösségi közlekedés használatához kapcsolódó speciális igényei, és definiálni lehessen a közlekedésükhöz szükséges specifikus szolgáltatások jól működő elemeit és hiányosságait.

 

A BKK továbbra is azon dolgozik, hogy a fővárosban közlekedő autóbuszok és trolibuszok mindegyike alacsonypadlós legyen és szolgáltatásainak minél nagyobb hányada mindenki által egyenlő eséllyel hozzáférhetővé váljon. Céljának tekinti azt is, hogy egész Budapesten javuljon a közlekedési infrastruktúra, ezáltal pedig senki ne érezhesse azt, hogy speciális igénye vagy helyzete miatt nehezebb közlekednie és elérnie az utazásához szükséges szolgáltatásokat.