Várhatóan november 6-án, szombaton lép újabb szakaszba a rakparti víznyomócső rekonstrukciója

Budapest, 2021. október 31. – A tervezetthez képest négy nappal később, előreláthatólag november 6-án, szombaton kezdődik a víznyomócső-rekonstrukció a Lánchídtól délre, amely a pesti alsó rakpart közlekedését is érinti. A változásnak technikai okai vannak, azok azonban nem befolyásolják a korszerűsítés befejezésének 2022. augusztusi időpontját.

(Fotó: Fővárosi Vízművek)

 

A pesti Duna-part belvárosi szakaszának felújításával párhuzamosan folytatódik a főváros egyik legrosszabb állapotú főnyomócsövének cseréje. A Lánchídtól délre azonban technikai okok miatt várhatóan november 6-án, szombaton kezdődnek a munkák a korábban meghirdetett november 2. (kedd) helyett.

A jelentős rekonstrukció érinti a pesti alsó rakpart közlekedését, ám a tervek újragondolásával és gondos munkaszervezéssel a munkaterület mellett is sikerül biztosítani a forgalom fenntartását, sőt a hétvégi munkakezdés – a kisebb forgalom miatt – gördülékenyebbé teheti az új forgalmi rend bevezetését.

A Jane Haining rakparton az Erzsébet híd felől a Lánchíd irányába haladhatnak az itt közlekedők, míg ellenkező irányban az Apáczai Csere János utcát használhatják. A két útszakasz együttesen biztosítja a pesti alsó rakpart hálózati szerepét, ennek köszönhetően sikerül a munkák forgalmi hatásait csökkenteni.

 

  • A szombat hajnali munkakezdéssel egy időben déli irányban lezárják a Jane Haining rakpartot a gépjárműforgalom elől, a déli közúti irány a továbbiakban az Apáczai Csere János utcán át közlekedhet, és az Irányi utcánál tud az alsó rakpartra ráhajtani.

 

  • Szombat hajnaltól változik a BKK járatainak útvonala a környéken: a 105-ös és a 178-as autóbuszok a Gyöngyösi utca M felé minden időszakban, így hétköznap és hétvégén is a Jane Haining rakparton közlekednek.

 

A keddről előreláthatólag szombatra időzített munkakezdés nincs hatással a rekonstrukció ütemtervére, a felújítás az eredeti terveknek megfelelően várhatóan 2022 augusztusáig tart.

 

Jelentősen lerövidül a lezárások ideje

A víznyomócső-rekonstrukció első fázisa augusztus 23-án indult a felújítás alatt lévő Lánchídtól északra, ezek a munkák azonban eddig nem igényeltek többlet forgalmi lezárást a júniusban bevezetett forgalmi rendhez képest. Várhatóan november 6-tól, szombattól azonban a Lánchídtól délre is elkezdődik a csőrekonstrukció, ezért szükségszerűen új forgalmi rendet kell kialakítani a Lánchíd és az Erzsébet híd közötti Jane Haining rakparton.

A csőrekonstrukció jelentős felbontásokkal jár, a pesti alsó rakpart forgalma nem tartható fenn mindkét irányban. Az eredeti tervekkel szemben azonban gondos tervezéssel sikerült legalább egy irányban biztosítani a közlekedés folytonosságát, ezért délről északra továbbra is járható lesz a pesti alsó rakpart az Erzsébet híd és a Lánchíd között. Ellenkező irányban az itt közlekedők az Apáczai Csere János utcát használhatják. A két útszakasz együttesen biztosítja a rakpart hálózati szerepét, ezzel sikerül minimálisra csökkenteni a rekonstrukció forgalmi hatásait. A Sentab-csövek cseréje különböző beruházásokkal összehangoltan valósul meg, ennek köszönhetően jelentősen lerövidül a Budapesten élők és közlekedők számára a kényelmetlenséggel járó lezárások ideje.

 

Miért van szükség a főnyomócső cseréjére?

Lassan 50 éve, hogy 1974-ben lefektették azokat víznyomócsöveket a pesti rakparton, amelyek kulcsszerepet játszanak Budapest lakosságának ivóvízellátásában. A vasbeton anyagú Sentab-csövek tervezett élettartamuk végéhez közelednek, ezért már nem halasztható tovább a kiváltásuk. A Fővárosi Vízművek – saját forrásból – kicseréli a Margit híd és az Erzsébet híd között húzódó, 1200 milliméter átmérőjű főnyomóvezetéket. A felújításnak köszönhetően megelőzhetők a csőtörések, amelyek az utóbbi időben egyre gyakrabban előfordultak a város több más pontján fektetett hasonló vezetékekkel.