Új táblák figyelmeztetnek a szabályos parkolásra Budapest belvárosában

Budapest, 2021. október 13. Szabályos parkolásra figyelmeztető táblákat helyeztek ki a Nefelejcs utcában, a Dohány utcában és a Wesselényi utcában. A Budapesti Közlekedési Központ és a Budapest Közút ezzel egy újabb lépést tett afelé, hogy a belvárosban kiszámíthatóbbá váljon a trolibuszok és ezzel együtt az utasok közlekedése.

A fővárosban évente több mint 2000 olyan esetet regisztrálnak, amikor egy szabálytalanul parkoló autó akadályozza a BKK járatainak haladását. Ezek a forgalmi helyzetek nemcsak a közlekedésszervező társaságnak okoznak plusz munkát, hanem az utasokat is akadályozzák abban, hogy a megfelelő időpontban elérjék úti céljukat. Az esetek mintegy fele a belvárosi trolibuszvonalakat érinti, ahol a szűk utcák és az áramellátáshoz való kötöttség miatt sokkal nehezebb kikerülni egy-egy rossz helyen parkoló autót.

A forgalmi fennakadások csökkentése érdekében október elején a nagyobb méretű járművek, így az autóbuszok és trolibuszok haladását elősegítő szabályos parkolásra figyelmeztető táblákat helyeztek ki a leginkább érintett belvárosi utcákban:

  • a Nefelejcs utcában,
  • a Dohány utcában,
  • a Wesselényi utcában.

A helyszínek kijelölése nem véletlen: az idei évben eddig összességében a Nefelejcs utcában mintegy 48 órát állt a forgalom, míg a Dohány utcában több mint 36 óra, a Wesselényi utcában pedig közel 12 óra volt a zavarok összideje.

Nem ez az első olyan lépés a Budapesti Közlekedési Központ és a Budapest Közút részéről, amellyel elejét veszik az autóbuszok és trolibuszok akadályoztatásából fakadó torlódásoknak. Elsőként, még 2021 márciusában beton terelőelemeket helyeztek ki a VI. kerületi Szondi utca–Izabella utca csomópontban, ennek köszönhetően az autók csak a parkolásra kijelölt területeken tudnak megállni. A beavatkozással szabaddá vált a 73M trolibusz útvonala. Szintén idén tavasszal megerősítették a parkolást szabályozó figyelemfelhívó felfestéseket a XII. kerületi Ugocsa utca–Márvány utca csomópontjában, ezzel elősegítve a 105-ös autóbusz akadálymentes kanyarodását.

A BKK arra kéri az autóval közlekedőket, hogy csak a kijelölt parkolóhelyeket, és azokat is csak szabályosan használják, ezzel segítve a közösségi közlekedés járműveinek haladását. Ha a szabálytalanul parkoló autók akadályozzák a járműveket, az illetékes hatóságok elszállíthatják azokat, a gépkocsi tulajdonosa pedig – az idevonatkozó kormányrendelet értelmében – 10 ezertől 30 ezer forintig terjedő pénzbírságra számíthat.

A BKK folyamatosan vizsgálja a kritikus helyszíneket, és szükség esetén újabb intézkedéseket fog bevezetni.