Maszk viselését ajánlja a közösségi közlekedés használatakor a BKK

Budapest, 2021. október 26. – A Fővárosi Operatív Törzs döntése nyomán Karácsony Gergely főpolgármester és a BKK a romló járványügyi adatokra való tekintettel arra kéri a fővárosban utazókat, hogy továbbra is használják a közösségi közlekedést, de a járatokon, valamint a megállókban viseljenek a szájat és az orrot egyaránt eltakaró maszkot.

Hazánkban az önkormányzatok, így a Fővárosi Önkormányzat sem rendelkezik jelenleg olyan jogkörrel, hogy a maszkviselést kötelezővé tehessék, azonban a főpolgármester szerint ismét itt az ideje annak, hogy mindannyian kivegyük a részünket a járvány megfékezéséből, amelyhez a Budapesten utazók a maszkviseléssel járulhatnak hozzá. Az elmúlt hónapokban egyre többen felismerték, hogy a közösségi közlekedés biztonságos, ezért sokan választják ismét a BKK járatait, az ajánlott maszkviselés pedig csak még biztonságosabbá teszi az utazást.

A koronavírus okozta járványhelyzet adatai a negyedik hullám miatt ismét romló tendenciát mutatnak az országban, így Budapesten is. Örömteli, hogy a fővárosban is magas az átoltottság, ahhoz azonban, hogy ne csak saját magunk, de mások egészségét is megőrizhessük – ahogy az európai országokban az elmúlt időszakban életbe lépett szigorítások is mutatják –, ez még nem elegendő. Karácsony Gergely főpolgármester ezért sajtótájékoztatón jelentette be: a Fővárosi Önkormányzat és a BKK minden utasnak a maszk viselését ajánlja a közösségi közlekedés használata során. Az önkormányzatnak nincs lehetősége arra, hogy a maszkviselést kötelezővé tegye, ám ennek betartását kéri a fővárosban utazóktól, és ezzel az ajánlással találkozhatnak majd a budapestiek a közösségi közlekedési eszközökön is, hiszen ez a záloga annak, hogy Budapest továbbra is élhető város maradjon.

A BKK járatai a járvány idején is biztonságos választásnak bizonyulnak a mindennapi utazáshoz, a rendszeresen fertőtlenített járműveken – ahogy arra számos hazai és nemzetközi kutatás is rámutatott már – jóval alacsonyabb a megbetegedés kockázata, mint azokban közösségi terekben, ahol az emberek hosszabb időt töltenek el. Az utazás során rövid időt töltünk el zárt térben, ráadásul a közösségi közlekedést használók jellemzően az átlagosnál is jobban figyelnek a higiéniai előírások betartására, a megelőzésre. Ennek is köszönhető, hogy az elmúlt hónapokban egyre többen térnek vissza a közösségi közlekedéshez: a két évvel ezelőtti, azaz a járvány előtti időszakhoz viszonyítva nemrég már 85 százalék fölé nőtt a jegy- és bérletvásárlások értéke. A járvány időszaka óta ez rekordszámnak tekinthető.