Jól halad a felújítás, vasárnaptól végig jár az 50-es villamos

Budapest, 2021. október 29. – Október 31-től, vasárnaptól ismét teljes vonalon közlekedik az 50-es villamos köszönhetően annak, hogy folyamatosan és ütemezetten haladnak a korszerűsítési munkák a XIX. kerületi Kossuth tér és a XVIII. kerületi Szarvas csárda tér között. Ezen a szakaszon idén négy megállóhely hét peronja újul meg és lesz akadálymentes.

Újabb fontos szakaszához érkezett az 50-es villamosvonal akadálymentesítése. Az új peronok csaknem félig elkészültek, ezért a továbbiakban nincs szükség a villamospótlásra, azaz október 31-e, vasárnap hajnaltól újra teljes vonalon járhat az 50-es villamos.

A munkák során négy megálló – a Kossuth tér, az Árpád utca, a Baross utca (Béke tér irányú fel- és leszállóhely), valamint a Szarvas csárda tér – peronjait és peronberendezéseit építik át. A vágányszabályozás mind a négy megállóban elkészült, lefestették a felsővezeték-tartó oszlopokat és részben megépültek a peronok is – ez nélkülözhetetlen a villamosforgalom biztonságos fenntartásához.

A kivitelező Colas Alterra Zrt. végzett a gázműkiváltással a Kossuth téren és a Szarvas csárda téren, valamint befejezte a vízvezeték-kiváltást az Árpád utcánál és a Baross utcánál is. A csapadékvíz-elvezető rendszer elemeinek kiépítése még tart.

A peronok további építése és befejezése a villamosforgalom biztosítása mellett is elvégezhető, a villamosra az ideiglenesen kialakított megállókban lehet fel- és leszállni. November 16-tól az Árpád utcai gyalogátkelőhelyet is újra használni lehet. 

 

A megállóhelyek környezete is megújul

Az 50-es villamosvonal akadálymentesítése a Határ úti végállomás felújítását követően folytatódott. A teljes vonal átalakítását követően itt is új CAF-villamosok közlekedhetnek, amelyek már megérkeztek Budapestre, a szükséges beavatkozások megvalósításáig azonban máshol járnak. A megállóhelyek környezete ugyancsak megújul: felújítják a csatlakozó út- és járdaszakaszokat, autóbusz-megállókat, gyalogátkelőhelyeket, 39 új fát telepítenek és a zöldfelületet is rendezik.

A projekt Budapest Főváros Önkormányzata, valamint az Európai Unió finanszírozásával, a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) beruházásában, tartalékkerettel együtt összesen nettó 775,226 millió forintból valósul meg. A korszerűsítés előreláthatóan még az idén év végéig elkészül.

A „Budapesti villamos- és trolibuszjármű-projekt II. ütem (IKOP-3.1.0-15-2017-00013)” a Fővárosi Önkormányzat és a Budapesti Közlekedési Központ kiemelt közlekedésfejlesztési beruházása. A teljes projekt megvalósítását az Európai Unió az Integrált Közlekedésfejlesztési Operatív Program keretében a Kohéziós Alapból 17,6 milliárd forinttal támogatja. A Támogatási Szerződés teljes összege a fővárosi önrésszel nettó 17.699.115.044 forint.