Tiszta vizet öntünk a Dunába

Budapest, 2021. szeptember 23. – Új szűrőrendszer segítségével megtisztított csapadékvíz folyik a Dunába a Margit híd és a Parlament közötti szakaszon. A Pesti alsó rakpart felújítása a tervek szerint halad.

 A Margit híd és a Parlament közötti szakaszon eddig nem volt csapadékvíz-elvezető csatorna, ami azt jelentette, hogy a lehulló csapadék által lemosott különböző szennyeződések az útburkolatról egyenesen a folyóba ömlöttek. Ezentúl egy új, hordalékfogóval és olajszűrővel ellátott berendezés teszi lehetővé, hogy a felszíni vizek megtisztítva kerüljenek a Dunába.

A csapadék a felszínről víznyelő aknákon át folyik majd le az úttest alatti, mintegy 600 méter hosszan húzódó csatornába, és egy ponton lesz kivezetése a folyóba, amely előtt az új szűrőrendszer segítségével megtisztul a szennyezett csapadékvíz. Ezen szűrőberendezés lehelyezése látható a fotókon, melynek tisztítókapacitása akár 150 liter is lehet egyetlen másodperc alatt. Az átépítés nemcsak környezetvédelmi szempontból nélkülözhetetlen, de esztétikailag is előnyösebb. A projekt lebonyolítója az ENVIRODUNA Kft.

A Pesti alsó rakpart felújítása ütemezetten halad, a munkával tervezetten decemberre készülnek el. Ezen a héten a Markó utcai támfal burkolása is elkezdődik. A rakpartok gyalogosbarát megújítása első lépésben a pesti alsó rakpart Kossuth Lajos tér és Margit híd közötti részén indult júniusban. Az id. Antall József rakpart Parlament és Margit híd közötti szakaszának átépítésével egybefüggően sétálhatóvá válik a Duna partja. A projektnek köszönhetően megszűnnek a kihasználatlan burkolt felületek, mindemellett zöldebbé válik a partszakasz, a frissített terveknek köszönhetően 35 talajkapcsolatos fát ültetnek a beruházás során.