Összefogás a környezetbarát közlekedésért – Idén is lesz Európai Mobilitási Hét!

Budapest, 2021. szeptember 15. – Ebben az évben már huszadik alkalommal rendezik meg az Európai Mobilitási Hetet szeptember 16. és 22. között, melynek célja a fenntartható közlekedési formák népszerűsítése. Az Autómentes Hétvégén idén utoljára nyílik meg a Pesti alsó rakpart a gyalog, kerékpárral, rollerrel közlekedők előtt. A BKK Lánchíd-történeti kiállítással, villamoskiállítással, valamint bringás reggelivel várja az érdeklődőket.

Mint az elmúlt években, 2021-ben is szeptember 16. és 22. között rendezik meg az Európai Mobilitási Hetet. A kezdeményezéshez szinte valamennyi európai város és nagyváros – köztük a Karta aláírásával Budapest is – csatlakozott azzal a céllal, hogy népszerűsítsék a környezetkímélő, fenntartható közlekedési eszközöket.

Európa legnagyobb közlekedési-környezetvédelmi kampánya 2021-ben a Covid-19 világjárvány okozta nehézségek előtt tiszteleg, egyúttal azt ünnepli, hogy városszerte fennmaradt a közösségi közlekedés a pandémia dacára is. Szlogenje is ehhez kapcsolódik: „Fenntartható közlekedés a biztonság és egészség jegyében.”

A Budapesti Közlekedési Központ és a Fővárosi Önkormányzat az Európai Mobilitási Hét keretében ezen a hétvégén 2021-ben utoljára nyitja meg a rakpartot a gyalogosok és a mikromobilitási közlekedési eszközöket használók előtt. Szombaton és vasárnap Lánchíd-történeti kiállítás látható a Jane Haining rakparton, illetve a Városháza parkban szeptember 17. és október 8. között. Ezenkívül a Károly körúton villamoskiállítás várja az érdeklődőket, ahol a főváros legidősebb és legfiatalabb villamosait ismerhetik meg. A Városháza park ad otthont az Európai Mobilitási Hét záróakkordjaként az Autómentes Napnak (szeptember 22.), amikor a BKK bringás reggelit szervez az iskolába, munkahelyre kerekezőknek. A közlekedési vállalat emellett számos szakmai programmal is készül az Európai Mobilitási Hét során.

A Pesti alsó rakpart idén utoljára nyílik meg a kikapcsolódni vágyók részére az Autómentes Hétvégén, így lehetőség lesz szabadon kerékpározni, rollerezni vagy csak sétálgatni.