Modern szóló és csuklós buszok állhatnak forgalomba 2023-ban

Budapest, 2021. szeptember 17.Korszerű, környezetbarát autóbuszokkal újul meg a fővárosi járműpark 2023-ban annak köszönhetően, hogy a BKK közbeszerzési eljárásokat indított a közforgalmú buszjáratok üzemeltetésére. Eredményes közbeszerzési eljárások esetén az új megállapodások a meglévő, de lejáró szerződéseket váltják ki. Az új járművek a kor elvárásainak megfelelő szolgáltatásaikkal fokozhatják a Budapesten utazók komfortérzetét.

A BKK közbeszerzési eljárásokat indított közforgalmú autóbuszjáratok operátor általi üzemeltetésére a 2013-ban forgalomba állt 75 db szóló és 75 db csuklós autóbusszal végzett, 2023-ban lejáró szolgáltatási szerződéseinek pótlására.

Az új szerződések a tervek szerint tíz évre szólnak, és további két évvel meghosszabbíthatók. Ezek – a korábbiakhoz hasonlóan – ugyancsak 150 új autóbusz (75 szóló, valamint 75 csuklós) forgalomba állításával végzett szolgáltatást foglalnak magukban. Az eljárás eredményeként a belső szolgáltató BKV Zrt., valamint a versenyeztetett szolgáltatók közötti autóbusz-üzemeltetési arány nem változik.

Az előreláthatólag 2023 tavaszán forgalomba álló új autóbuszoknak köszönhetően javul a fővárosi közösségi közlekedés színvonala. Elvárás a járművekkel szemben, hogy megfeleljenek a környezetvédelmi szempontoknak, emellett olyan tulajdonságokkal és felszereltséggel rendelkezzenek – tágas férőhely, légkondicionálás, akadálymentesség, fedélzeti kamerák, korszerű utastájékoztató rendszer –, amelyek növelik az utasok komfortérzetét.

 

Folyamatosan fejlődik a fővárosi járműflotta

A közösségi közlekedés, valamint az ahhoz kapcsolódó infrastruktúra fejlesztése 2021-ben is hangsúlyos szerepet kap. Az elmúlt években indított járműparkfejlesztés jelentősen javított a fővárosi közösségi közlekedés színvonalán. Rendelkezésre álló anyagi forrás esetén újabb járművekkel bővülhet a flotta: a BKK megállapodott a CAF-villamosok gyártójával, és a szerződésmódosításnak köszönhetően 2022. május 17-ig élhet opciós lehívási lehetőségével. A közlekedésszervező 51 villamossal, valamint – a Solaris–Škoda gyártóval korábban kötött egyezség keretében – 48 trolibusszal korszerűsítheti a fővárosi járműparkot.