Jön az elszállítási díj – Nem éri meg széthagyni a MOL Bubikat

Budapest, 2021. szeptember 1. – Lezárult a megújult MOL Bubi három hónapos tesztidőszaka: folyamatos rekordok mellett fontos tapasztalatokat szerzett a BKK és a rendszer üzemeltetője. A fővárosiak igényeinek eleget téve a BKK lépéseket tesz azért, hogy minél többen használhassák az almazöld kerékpárokat. Szeptember 15-től 5000 forint elszállítási díjat kell fizetnie azoknak, akik nem a gyűjtőállomásokon rakják le a bicikliket, valamint a bérletesek 2 kerékpárt használhatnak egyidőben díjmentesen.

A budapestiek 2021. május 20-án vehették először igénybe az újjászületett MOL Bubit. A megújulás óta folyamatosan emelkedett a rendszerben regisztrálók száma, és szinte naponta dőltek meg korábbi, sokéves rekordok: napi 7-8000 bérléssel augusztus 31-ig összesen 684 ezer utazás történt. Tehát a közbringarendszer mindössze 100 nap alatt meghaladta az eddigi legsikeresebb évét (2015-ben egy év alatt 652 ezerszer használták a MOL Bubit).

Az első három hónapban a BKK és a rendszer üzemeltetője folyamatosan figyelte, hogyan alakulnak a felhasználói szokások, mely területekre, állomásokra kell leginkább koncentrálni. Az eddigi tapasztalatok ismeretében a Budapesti Közlekedési Központ két jelentős módosítást vezet be szeptember 15-től.

 

Gyűjtőállomástól gyűjtőállomásig

A fővárosiak részéről hatalmas az érdeklődés a MOL Bubi iránt, a megújulás előtti időszakhoz képest nagyságrendekkel jobb a kerékpárok kihasználtsága. A BKK-hoz érkező leggyakoribb észrevétel épp az volt, hogy egyes állomásokon nincs elegendő kerékpár. A BKK nagyon örül, hogy ezzel a kellemes kihívással kell szembesülnie, hiszen ez egyértelműen a rendszer népszerűségét mutatja. A társaság próbál minél többet tenni azért, hogy kiszolgálja a megnövekedett igényeket és megfelelő számú kerékpárokat biztosítson az egyes állomásokon. Ehhez azonban az is szükséges, hogy a kerékpárokat mindig csak a kijelölt gyűjtőállomásokon rakják le. A szétszórva hagyott kerékpárok ugyanis kiesnek a rendszerből egészen addig, amíg a BKK logisztikával megbízott partnere vissza nem helyezi azokat valamelyik gyűjtőállomásra. Ez a jelenség üzemeltetési szempontból is komoly gondot okoz, hiszen a város számtalan pontjáról kell egy-egy biciklit összegyűjteni, emellett a közlekedést is nehezíthetik és a városképet is rontják a nem helyesen visszaadott kerékpárok.

Ezért 2021. szeptember 15-től 5000 forint elszállítási díjat kell fizetnie annak, aki használat után nem rendeltetésszerűen - azaz nem a szabályzatban megfogalmazottak szerint - egy gyűjtőállomáson rakja le a MOL Bubi kerékpárt. A díj bevezetésének célja nem a bírságolás, hanem a helytelen használat megelőzése. Éppen ezért a jövőben, ha a MOL Bubi informatikai rendszere lezárja a bérlést és az nem a hivatalosan kijelölt gyűjtőállomáson történik, akkor erről értesíti a felhasználót push üzenet és e-mail formájában. Ilyen esetben az elszállítási díjat perc alapú használatként fogja levonni a rendszer a felhasználó regisztrált bankkártyájáról az éjfélt követő elszámolás során.

 

Díjmentes lesz a közös biciklizés

Aki barátokkal együtt venné igénybe a szolgáltatást, azok eddig egyszerre akár négy kerékpárt is felvehettek egyetlen regisztrációval. Egyidejű használatnál a bérlettel rendelkezők számára csak annak a kerékpárnak volt díjmentes a használata 30 percig, amelyiket időben legelőször adtak vissza, a többi kerékpárra a percalapú használat szerinti díj volt érvényes. Azonban a friss tapasztalatok azt mutatják, hogy a felhasználók körében nem volt jellemző a kettőnél több kerékpár bérlése, ezért a BKK az ügyfelek igényeihez igazítja a szolgáltatást.

A közös biciklizés lehetősége nem szűnik meg, csak egy kicsit átalakul: szeptember 15-től egyszerre maximum 2 kerékpárt lehet felvenni egy regisztrációval, ugyanakkor - hogy még kedvezőbb legyen a MOL Bubi használata - a bérletesek mindkettőt díjmentesen használhatják minden bérlés első 30 percében. A módosításnak köszönhetően továbbra is bárkinek lesz lehetősége arra, hogy a barátjával, családtagjával közösen bubizzon. Ettől függetlenül a BKK azt javasolja, hogy akinek megtetszik a szolgáltatás, mindenképp regisztráljon, hiszen így havi 500 Ft-ért bármikor használhatja a rendszert.