Folytatódik az 50-es villamos akadálymentesítése, szeptember 18-tól pótlóbusz jár a vonalon

Budapest, 2021. szeptember 16. – Korszerűsítik az 50-es villamos vonalát, felújítanak több közúti átjárót, négy megállóhelyen hét peront építenek át akadálymentesre, továbbá infrastrukturális fejlesztéseket is elvégeznek. A felújítás idején az 50-es villamos helyett pótlóbusz viszi az utasokat. Az Üllői út egyes szakaszain a pótlóbuszok haladását buszsávok segítik, bizonyos helyszíneken pedig korlátozzák a közúti forgalmat. A villamospótlás ideje alatt nehezebb közlekedési körülményekre kell számítani, ezért a BKK a környéken közlekedők türelmét kéri.

Elkezdődött Dél-Pest egyik meghatározó kötöttpályás közlekedési tengelyének, az 50-es villamos vonalának korszerűsítése és előkészítése az alacsonypadlós CAF villamosok közlekedésére. Az idén négy megállóhelyen hét peron – a XIX. kerületben a Kossuth tér és az Árpád utca, illetve a XVIII. kerületben a Baross utca és a Szarvas csárda tér – átépítése és akadálymentesítése történik, emellett öt helyszínen felújítják a közúti átjárókat is. Ezt követően a vonal teljes körű akadálymentesítéséhez – és ezzel a CAF villamosok közlekedéséhez – további infrastruktúra-fejlesztésre lesz szükség, amelyekre a pénzügyi források függvényében a későbbiekben kerülhet sor.

Az idei munkákhoz kapcsolódóan az 50-es villamos közlekedésének és a közúti forgalomnak a korlátozása is elkerülhetetlen.

 

Közösségi közlekedési változások 

A felújításban érintett megállók helyett szeptember 15-étől folyamatosan ideiglenes megállókat alakítanak ki.

Szeptember 18-ától pótlóbusz jár a villamos helyett a vonal egy-egy szakaszán:

  • szeptember 18-ától, szombattól október 8-ig pótlóbusz jár az 50-es villamos helyett Pestszentlőrinc, Béke tér és Villanytelep között;
  • október 9-én és 10-én, szombaton és vasárnap a teljes vonalon szünetel a villamosközlekedés, a Határ út és Pestszentlőrinc, Béke tér között az 50-es pótlóbusszal lehet utazni.

Alternatív eljutási lehetőségként a Szarvas csárda tér térségéből a 182-es, a 182A, a 184-es, a 193E, a 282E és a 284E autóbuszokat, a Margó Tivadar utca térségéből pedig a 136E autóbuszt ajánljuk.

Ezt követően október 11-től, hétfőtől várhatóan október végéig a Határ út és a Villanytelep között jár pótlóbusz az 50-es villamos helyett.

A vágányzárat követően a vonalon továbbra is az ideiglenesen kialakított peronok használhatók a villamosra való fel- és leszállásra, a felújított megállók átadására várhatóan decemberben kerül sor.

  

Közúti korlátozások

A pótlóbuszok megfordulását biztosító ideiglenes forgalmi rendet vezetnek be szeptember 18-tól a Vécsey utca–Üllői út szervízútja–Szigligeti utca szakaszon, október 9-től az Üllői úton a Határ útnál, továbbá október 11-től a Hengersor utca–Erkel Ferenc utca–Liszt Ferenc utca útvonalon. Ideiglenes buszsávot jelölnek ki az Üllői úton a belváros felé vezető oldalon a Haladás utca és a Tinódi utca között szakaszosan.

Fokozatosan elkezdődik szeptember 15-én, szerdán a XVIII. kerületben a Szarvas csárda téri és a Baross utcai, a XIX. kerületben a Kossuth téri és az Árpád utcai megállóhelyek átépítése. A Szarvas csárda tér környékén továbbra is mindkét irányban egy-egy sávon haladhat a forgalom az Üllői úton, a városhatár felől jobbra kanyarodni a Haladás utca helyett változatlanul a Ráday Gedeon utcánál, illetve a Thököly utcánál lehet. A Czuczor Gergely utca kétirányúvá válik a BKK járatok számára, a célforgalom változatlanul a Haladás utca felől behajthat.

A Baross utcai megállóhely átépítése miatt lezárják az Üllői úton a Kubinyi utcai, a Teleki utcai és a Piac tér utcai csatlakozást, valamint a Széchenyi István utca és a Teleki utca közötti szervizutat is. A polgármesteri hivatal épülete előtti parkoló használható lesz, megközelítése a Nefelejcs utca irányából, az Aranyeső, illetve Pálma utca felől lehetséges.

A XIX. kerületi Kossuth téren lezárják a centrum irányú forgalmi sávot a Hunyadi utca és a Szabó Ervin utca között, a munkaterület mellett mindkét irányban egy-egy sávon haladhat a forgalom.

Az Árpád utcai megállónál a Kossuth Lajos utca és a Nagysándor József utca között, a munkaterület mellett mindkét irányban egy sávon haladhat a forgalom. A Belváros felé az Üllői útról nem lehet a Nagysándor József utcába balra kanyarodni.

 

A felújítás a megállóhelyek környezetét is érinti

A megállóhelyek környezete is megújul, felújítják a csatlakozó út- és járdaszakaszokat, autóbusz-megállókat, gyalogátkelőhelyeket, 39 új fát telepítenek és a zöldfelületet is rendezik.

A projekt Budapest Főváros Önkormányzata, valamint az Európai Unió finanszírozásával, a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) beruházásában, tartalékkerettel együtt összesen nettó 775,226 millió forintból valósul meg. A korszerűsítés előreláthatóan még az idén év végéig elkészül. A helyszíni kiviteli munkákról, valamint a közösségi közlekedést érintő változásokról a BKK folyamatosan tájékoztatást ad.

A „Budapesti villamos- és trolibuszjármű-projekt II. ütem (IKOP-3.1.0-15-2017-00013)” a Fővárosi Önkormányzat és a Budapesti Közlekedési Központ kiemelt közlekedésfejlesztési beruházása. A teljes projekt megvalósítását az Európai Unió az Integrált Közlekedésfejlesztési Operatív Program keretében a Kohéziós Alapból 17,6 milliárd forinttal támogatja. A Támogatási Szerződés teljes összege a fővárosi önrésszel nettó 17.699.115.044 forint.