Szeptember 18-19-én, az Európai Mobilitási Héten, az autómentes hétvégén nyílik meg idén utoljára a pesti alsó rakpart

Budapest, 2021. szeptember 10. – Ezen a hétvégén is megnyílik az érdeklődők előtt a pesti alsó rakpart a Kossuth Lajos tér és a Közraktár utca között. A mozogni vágyók a szeptember 18-19-i hétvégén idén utolsó alkalommal vehetik birtokba a rakpartszakaszt az Eötvös tér és a Közraktár utca között.

Ismét nyitva lesz hétvégén a pesti alsó rakpart, amely remek lehetőséget biztosít a mozogni vágyóknak a kimozdulásra szeptember 11-én és 12-én. A Kossuth Lajos tér és a Közraktár utca közötti rakpartszakasz szombat reggel 6 óra és vasárnap este 23 óra között áll nyitva az odalátogatók előtt. Az útszakaszra ebben az időpontban nem lehet autóval behajtani.

Az id. Antall József rakparton a főnyomócső beruházás miatt az Eötvös tértől a Margit hídig lezárták a teljes útszakaszt a közúti forgalom elől. Az ideiglenes forgalmi rend azonban lehetővé teszi, hogy hétvégén az arra járók északi irányban a Kossuth Lajos térig haladhassanak. Az utolsó akadálymentes be- és kijárat a Garibaldi utcai felhajtó, a kerékpárral vagy rollerrel közlekedőknek, illetve a babakocsival sétálóknak ezt érdemes igénybe venniük. Az Országház északi oldalánál lévő, rakpartra vezető lépcső is nyitva van, de csak gyalogosan, a Látogatóközpont és a Múzeumhajó megközelítésére lehet használni.

A BKK kéri az arra járókat, hogy fokozottan figyeljenek a munkagödrök melletti közlekedésre a rakpart Vigadó téri, valamint a Lánchídtól északra lévő szakaszánál. A munkagödröket a kivitelező természetesen a szabályoknak megfelelő módon korlátokkal vette körül.

 

Az Európai Mobilitási Héten, az autómentes hétvégén
nyílik meg utoljára a rakpartszakasz

A szeptember 18-án kezdődő hétvégére új szakaszába lép a Fővárosi Vízművek Sentab-vezetékkiváltási projektje, amely során a főváros egyik legveszélyesebb ivóvíz-főnyomócsövét cseréli ki. A munkák miatt ekkor már csak az Eötvös tér és a Közraktár utca közötti szakaszon lesz nyitva a rakpart a gyalog vagy kerékpárral közlekedők előtt. Kérjük, hogy a Lánchíd – Garibaldi utca közötti rakpartszakaszt szeptember 13-tól ne használják, mert a Vízművek munkálatokat végez a területen.

Érdemes még az Európai Mobilitási Héten, az autómentes hétvégén, szeptember 18-án és 19-én (szombaton és vasárnap) is birtokba venni a pesti alsó rakpartot, ez lesz ugyanis idén az utolsó alkalom, hogy megnyílik a mozogni vagy kikapcsolódni vágyók előtt.

 

Újjászületik a pesti Duna-part

A rakpartok gyalogosbarát megújítása első lépésben a pesti alsó rakpart Kossuth Lajos tér és Margit híd közötti részén indult júniusban. Az id. Antall József rakpart Parlament és Margit híd közötti szakaszának átépítésével egybefüggően sétálhatóvá válik a Duna partja. A projektnek köszönhetően megszűnnek a kihasználatlan burkolt felületek, mindemellett zöldebbé válik a partszakasz, a frissített terveknek köszönhetően 35 talajkapcsolatos fát ültetnek a beruházás során. A megújult id. Antall József rakpart ezen szakaszát idén év végén vehetik birtokba a fővárosiak.

A Fővárosi Önkormányzat pesti alsó rakpartot érintő projektjeihez csatlakozva elkezdődtek az év legjelentősebb vízhálózati korszerűsítésének munkái is. A Fővárosi Vízművek – saját forrásból – kicseréli a Margit híd és az Erzsébet híd között húzódó, feszített vasbeton anyagú Sentab-csövekből épült főnyomóvezetéket. A pesti alsó rakpart Kossuth Lajos tér és Margit híd közötti szakaszán, valamint a Kossuth Lajos tér és a Március 15. tér között összesen mintegy háromkilométeres szakaszon épül új ivóvízvezeték. Ez utóbbi korszerűsítés már a RAK-PARK projekt kiegészítéseként valósul meg. A projekt a pesti Duna-part Kossuth Lajos tértől Fővám térig tartó szakaszának élhetőbbé tételét célozza meg. A munka a tervek kiegészítésével és felülvizsgálatával kezdődik, a kivitelezés majd a víznyomócső-rekonstrukciós munkák után, leghamarabb jövőre kezdődhet meg.