A Közbeszerzési Hatóság bírsága nem befolyásolja a BKK automaták üzemeltetéséről szóló közbeszerzést

Budapest, 2021. szeptember 17. – Bár a Közbeszerzési Hatóság elnöke az előzetes állásfoglalásában nem emelt konkrét kifogást, később a Közbeszerzési Döntőbizottság (KDB) mégis bírságot szabott ki a BKK-ra a bérlet- és jegyautomaták üzemeltetésére vonatkozó szerződések tavalyi meghosszabbítása miatt. A KDB mostani döntése nem érinti a folyamatban lévő közbeszerzést. Az új szerződés hosszú távon biztosíthatja a fővárosi automaták megbízható üzemeltetését.

A Budapesti Közlekedési Központ és a T-Systems közötti bérlet- és jegykiadó automaták üzemeltetéséről szóló szerződések eredetileg 2020 decemberében jártak volna le. Ezért a BKK még 2020 januárjában új közbeszerzési eljárást indított, hogy az automatahálózat üzemeltetése és fejlesztése továbbra is biztosított legyen. A közbeszerzési eljárás elindítása után azonban Magyarország Kormánya az élet- és vagyonbiztonságot veszélyeztető tömeges fertőzés elhárítása érdekében veszélyhelyzetet hirdetett ki, amely hatással volt a BKK feladataira, működésére is. A kialakult helyzetben ellehetetlenült a közbeszerzés határidőre történő, jogszerű lebonyolítása, ezért a BKK a főváros közlekedésének zavartalan működtetése érdekében a folyamatban lévő közbeszerzés leállításáról döntött. Az eredetileg 2020. december 21-én lejáró szerződések hatályát 2021. december 21-re módosította az üzemeltető T-Systems-szel.

A BKK a szerződéshosszabbítások esetén kellő gondossággal járt el. A társaság állásfoglalást kért a Közbeszerzési Hatóság elnökétől – ezt megelőzően a BKK korábbi vezérigazgatója személyesen is felkereste a Hatóság elnökét -, aki nem emelt kifogást a tervezett lépés ellen. Mindezeket követően a Közbeszerzési Hatóság ellenőrzést indított a megkötött szerződésmódosításokkal kapcsolatban, majd 2021. szeptember 13-i határozatában a BKK-val szemben összesen 95 millió Ft összegű bírságot szabott ki a közbeszerzési törvény megsértése miatt. A BKK álláspontja szerint a módosításokra a közbeszerzési törvény előírásaival összhangban került sor, ezért a társaság vizsgálja a jogorvoslat benyújtásának lehetőségét.

A KDB mostani döntése azonban semmilyen formában nem érinti a BKK automaták üzemeltetéséről szóló, jelenleg folyamatban lévő közbeszerzést, ami 2021. szeptember 3-án indult. Eredményes eljárás esetén legalább 3 évre biztosított lesz az automatahálózat működése.